Karácsony: teljes körű kompenzációt kell adnia a kormánynak

HírKlikk 2021. január 14. 17:00 2021. jan. 14. 17:00

Teljes körű és automatikus kompenzációt kell adnia a kormánynak az iparűzési adó kiesése miatt az önkormányzatoknak – mondta Budapest főpolgármestere a kormány és önkormányzati szövetségek csütörtöki egyeztetését követő online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely – aki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) társelnöke és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnöke is – az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülése után közölte: a két szövetség a kompenzációt szorgalmazó álláspontot képviselte az egyeztetésen. Ennek technikai részletei már körvonalazódnak a 25 ezer lakosúnál kisebb településeknél, és semmi ok nincs arra, hogy ez a gyakorlat ne valósuljon meg a városok esetében is – mondta, hozzátéve, hogy választ azonban még nem kaptak erre a felvetésre.

Hangsúlyozta: az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét nem szeretnék kockára tenni, ezért követelik a teljes körű kompenzációt. Addig is arra kérik a budapesti vállalkozásokat, hogy ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét – mondta.

Forrás: MTI/Hírklikk