MSZP: Trianon közös fájdalom minden magyarnak

HírKlikk 2020. június 3. 12:12 2020. jún. 3. 12:12

Napirend előtti felszólalásokkal kezdte meg szerdai ülésnapját az Országgyűlés.

A világ magyarságának közös fájdalmaként, nemzeti sorstragédiaként beszélt Trianonról napirend előtti felszólalásában az MSZP részéről Hiller István, aki arra is kitért: az első világháborút lezáró békerendszer nemhogy feladatának nem felelt meg, de magában hordozta az újabb, még pusztítóbb világégés csíráját.

A szocialista párti politikus arra emlékeztetett: az első világháború győztes hatalmai visszatértek ahhoz, az évszázadokkal korábban meghaladott felfogáshoz, hogy „a győztes szétszedi, kizsigereli és megalázza a vesztest".

A mi megítélésünk szerint, a magyarság és az európaiság ügyének összekapcsolása a helyes út, meggyőződésünk, hogy hazánk európai uniós tagsága és annak hosszú távú fenntartása a legmegfelelőbb – hangoztatta Hiller István. Hozzátette, nem gondolja, hogy az EU automatikusan mindent megold, de azt igen, hogy országos és nemzeti érdekeink érvényesítéséhez ez a legmegfelelőbb keret.

„Magyar az, akinek fáj Trianon" – kezdte válaszát Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, hangsúlyozva, a magyarok döntő többsége egyetért ezzel a kijelentéssel. Arra biztatta a felszólalót: segítsen abban, hogy e kérdésben a baloldaliak fejében is szülessen meg a rend.

Hangsúlyozta: a magyar-magyar kapcsolatok Trianon óta nem voltak olyan élettel és bizalommal teliek, mint most.

Forrás: MTI