A bohóckampány röhejes, de lebecsülni nem szabad!

Kardos Ernő 2019. szeptember 4. 17:05 2019. szept. 4. 17:05

A kormány propagandaminisztere, Rogán Antal kapta azt a feladatot, hogy indítsa el az önkormányzati választás gyűlöletkampányát. Ennek első lépésekén a Tarlós István kihívójaként ismert ellenzéki vezetőt, Karácsony Gergelyt bohócnak nevezze, de ezt tette Puzsér Róbert és Berki Krisztán is. Ugyancsak gyűlöletkampányt indít a kormány Gyurcsány Ferenc ellen, akit a kerítés lebontásával vádolnak. Elkezdődött tehát az ellenfelek lejáratása, melynek a lehetséges mellékhatásairól egy kampányszakértő, Szigetvári Viktor nyilatkozott a Hírklikknek.

Repülőrajtot vett az önkormányzati választási kampány, de úgy tűnik egyelőre nem a programok csatája zajlik. Versengő elképzelések nélkül lehet valóságos választási verseny?

Persze, a kampány már jó ideje tart. Az önkormányzati választás a világ minden demokráciájában más, mint a parlamenti, mert itt helyben tényleg alaposan mérlegre teszik a politikusok teljesítményét. Ezzel is magyarázható, hogy ilyenkor szavaznak ki leginkább saját pártjuk mögül a választók, a Fideszesek támogatják a baloldalt és fordítva. Itt nem a pártpreferencia az irányadó, hanem a helyben végzett munka számít.

Ilyenkor valóságos, és főleg számon kérhető helyi ígéretek hangzanak el, megépülő bekötőutakról, park-, vagy játszótér felújításról. Persze a Fidesz által eluralt médiában ennek kevés a lenyomata, nem működik a közszolgálati rádió, és a televízió sem. Lassan felnő egy generáció, amely nem is tudja, hogy mi az.

Ilyen körülmények között van-e úgy esélye az ellenzéknek, ha a Fidesz által birtokolt médiában a kormány számolatlanul propagandára költi a közpénzt?

A pálya 2010 óta folyamatosan lejt az ellenzék számára, ennek ellenére az önkormányzati választáson bebizonyosodott, hogy ha az ellenzék képes közös jelöltet állítani, akkor felveszi a versenyt a kormányzópárttal. Az összefogásra szerencsére elég sok példa van, emiatt aztán szerintem a Fidesznek van félnivalója. Most nagy a tét, hisz komoly példák bizonyították, hogy egy ellenzéki polgármesternek is van mozgástere. Kiválóan működik Szeged, Kispest, sorolhatnám még. Azt azonban senki nem gondolhatja, hogy a közelgő választáson megbukik Orbán Viktor, megszűnik a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Mindenesetre a hatalom már fél, mert már most fenyegetőzik, hogy egy ellenzéki győzelem esetén átírja az önkormányzatokra érvényes alkotmányos szabályokat. Ezt a kását azonban nem eszik olyan forrón, mert akkor a Fidesz polgármestereitől is el kéne venni a hatáskört.

Azt tehát nem tudjuk, mikor bukik meg a Fidesz, az viszont biztos, hogy a hatalmat át kell adniuk. Ennek első lépése, hogy a helyhatóságban győz az ellenzék.  Erre megvan az esély.

A felfokozott kampány eldönt valamit, vagy csak a már kialakult erőviszonyok jelennek majd meg az eredményben?

A korábbinál több falu, város, megye buktathatja meg a Fidesz helyi vezetőit, de ezen túl az együttműködési megállapodások átalakíthatják az ellenzék erőviszonyait.

A Fidesz népszerűsége nagy az országban, de a helyhatósági választás talán inkább személyekről szól, Karácsonyról, Tarlósról, vidéken az ellenzékről, kormányról, vagy ma inkább az összefogásról?

Az összefogás a kulcs, még akkor is, ha az európai választáson meggyengülő szocialista párt az önkormányzatokban további pozíciókat veszíthet, ahogy a Jobbik és az LMP is, hisz a választási együttműködés alapját az uniós választásokon kialakult erőviszonyok adják. Viszont több képviselője lesz a településeken a Demokrata Koalíciónak és a Momentumnak is. Ez evidencia, de ebből kell majd építkezni. 

Újra megjelent a negatív kampány, a kormány elővette a már bevált petárdáit, ilyen a Gyurcsány és a kerítésbontás, vagy a Tarlóssal szemben álló három bohóc. Ez hatásos még?

A negatív kampány hatásait soha nem lehet lebecsülni, s azt látom, hogy a kormányzópárt soha nem látott méretű lejárató hadműveletet kezdett el. Újra próbálkoznak a Gyurcsányozással, ezt minden mennyiségben bevetik, hiszen korábban hatásos volt, mert sok pénzt költöttek rá.

Bevetették a három bohócot, de szerintem ez röhejes. A kormány könnyűszerrel nevetségessé válhat, mert a három ellenzéki szereplő egyszerűen nincs azonos súlycsoportban. Ezt a választók – akik nem hülyék – természetesen tisztán látják. Nyilvánvaló, hogy Puzsér és Berki a Fidesz érdekeit szolgálják azzal, ha felkerülnek a szavazólapra a főpolgármester-jelöltek közé. Ámbár alig hiszem, hogy össze tudnák gyűjteni a megfelelő számú ajánlószelvényt, ehhez nincs nekik szervezeti erejük. Talán a Fidesz a segítségükre siet, ha már segítenek megosztani az ellenzéki szavazók figyelmét.

A bohóc már visszatérő motívum a Fidesz plakátjain, lehet a korábbi lejárató akciót felülírni?

Azt gondolom, amióta Arthur Finkelstein a Fidesz kampányguruja meghalt, - aki a gyűlöletkeltés mestere volt, - azóta a kormány eredeti ötletei elfogytak. Tehát csak kliséből dolgoznak. A három bohóc is csak azért kell a Fidesznek, hogy az ellenzék esélyes jelöltjét, Karácsony Gergelyt megpróbálják a többiek - tehát Puzsér és Berki mellé nyomni a mocsárba. Félnek attól a helyzettől, hogy egyetlen kihívója lesz Tarlós Istvánnak. Pedig akarják vagy sem, ez most megvalósul!

Gondolja, hogy Tarlós – aki egyébként leginkább csak szidalmazza az ellenfeleit – leül bárkivel is vitatkozni?

A Fidesz rendre kitér a viták elől, álmaikban előjön Orbán Viktor végtelenül gyenge szereplése Gyurcsány Ferenccel szemben. Azóta a párt szinte minden szereplője gyáva módon elfut a viták elől. Tarlós István azonban nem ez a fajta, róla feltételezhető, hogy kiáll egy eszmecserére, ámbár az elmúlt tíz évből elég kevés eredményt tud felmutatni. Talán a sikerek hiányát igyekszik pótolni az ellenzék ócsárolásával. Tarlós programot sem hirdet, pedig azt gondoltam, hogy ráfekszik a Fidesz kampányhengerére, telerakja a várost óriásplakáttal. De tévedtem, Tarlós plakát még nincs.

Ami új vonása a kampánynak, hogy bevetették a manipulatív közvélemény-kutatásokat, amelyekkel ellepték az országot. Ilyen tudományosnak álcázott, az úgynevezett „push pool” felmérés is, amit arra használnak, hogy az ellenfélről hazug állításokat terjesszenek. Tele van ezzel a magyar sajtó. Senki és semmi nem szent a hatalomnak. Ilyen módszerekkel terjesztik, hogy valaki veri a feleségét, megerőszakolja a takarítónőt, vagy lop. Ez egy bevett technika a világban, amit a Fidesz gátlás nélkül használ. Csak reménykedni lehet, hogy a választók felismerik az ilyen típusú manipulációt. Ez persze nem könnyű, mert mint tudjuk, a sajtó is a kormány kezében van.

Az ellenzékben feltűntek az alvó ügynököknek nevezett figurák, több helyen egykori szocialisták azt bizonygatják, hogy ők az igazi ellenzéki jelöltek. Hihető, hogy Hunvald és a többi egykori szocialista nyerni fog?

Józan ember nem gondolhatja, hogy az ellenzék közös jelöltjével szemben ezek az önjelöltek nyerhetnek. A Fidesz világából simán kinézem, hogy egy hivatalosnak látszó ember odalép valakihez és közli, hogy az ügyészség másodfokon nem lesz szigorú. Nyilván Hunvald Györgyre célzok, akinek még van lezáratlan ügye. De az elmúlt tíz évben sok olyan helyzet adódott, amikor az ellenzéki párt nem kívánt a másikkal együttműködni, pedig tisztán látszódott a kétharmad veszélye. De előkerülnek ismert és ismeretlen szocialisták is, akiknek az indulása a Fidesz malmára hajtja a vizet. Ezek mind az ellenzéket gyengítik. Nincs más lehetőség, ezt a választóknak el kell mondani.