„A döntések úgysem ennél az asztalnál születnek” – közölte a helyettes államtitkár a pedagógus szakszervezetekkel

Harkai Péter 2021. október 13. 18:56 2021. okt. 13. 18:56

Legitimációs maszatolásba fulladt a kormány első tárgyalása a pedagógus szakszervezetekkel, hogy teljes káosz vagy tudatos szalámitechnika – egyelőre eldöntetlen kérdés. Ami tény, hogy a PSZ és a PDSZ első közös sztrájkkövetelési tárgyalására finoman szólva felkészületlenül érkezett a kormány képviselete.

Amint arról a Hírklikk is beszámolt, közös sztrájkbizottságot alakított a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy az évtizedes lemaradásban és mostoha körülmények közé szorított pedagógustársadalom érdekeit erőteljes és hatékony összhangban tudják a kormány elé és így sikerre vinni. Be is harangozták az első érdemi tárgyalást a mai napra, de legnagyobb megdöbbenésükre sem érdemi, sem tárgyalás nem zajlott.

A tárgyalásra kész programmal érkezett a PDSZ országos választmánya részéről Komjáthy Anna elnök és Nagy Erzsébet választmányi tag, valamint a PSZ képviseletében Szabó Zsuzsa elnök, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás alelnökök. A kormány részéről delegáltak még azt sem tudták, hogy egyáltalán jogosultak-e az érdemi válaszokra.

Közvetlenül a találkozó végeztével sikerült elérnünk a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselőjét, aki az érdemi lépések helyett, a több mint meghökkentő tapasztalatairól számolt be a Hírklikknek. Mint elmondta, szó sem volt az eddig megszokott tárgyalópartner Maruzsa államtitkárról, helyette egy helyettes államtitkár, Kisfaludy László, Madarász Hedvig főosztályvezető és két jogászuk volt a fogadó fél. Már az első percekben meglepetés érte az érdekvédelmi szervezeteket, mivel a helyettes államtitkár megbízóleveléből nem derült ki egyértelműen a felhatalmazása és a jogköre a tárgyalást illetően.

„De nem csak ettől lett komolytalan és súlytalan az egész találkozó, hanem attól is, hogy a megbízólevélben csak a PDSZ szerepelt tárgyalófélként, a PSZ-t meg sem említették” – közölte portálunkkal Nagy Erzsébet. Magyarán nem derült ki a dokumentumból, hogy miként is alkotnak és egyáltalán alkotnak-e közös sztrájkbizottságot a kormány olvasatában. „Hogy ez kapitális amatőrizmus vagy tudatos szalámitechnika lenne, azt nem tudjuk megítélni, de több mint furcsa egy első és súlyos témákkal tervezett sztrájktárgyaláson. Mindkettőnket meglepte, de nem kizárt, hogy magát a helyettes államtitkárt is, nem tudni, hogy egyáltalán elolvasta-e előzetesen a megbízólevelét”.

Ezt követően, értelmetlen és elnyúló jogi vita következett, mert a kormány részéről próbálták bagatellizálni a szakszervezetek részéről elemi kérdést, ugyanis tisztázatlan, hogy miért nem közösen akkreditáltak a sztrájktárgyalásra és ameddig ezt nem tudatosítja a kormány, addig nem léphetnek fel érdemi és főként közös követelésekkel. „Még arra sem tudtak válaszolni, hogy amennyiben elkezdenek tárgyalni, Kisfaludy helyettes államtitkárnak egyáltalán van-e jogosultsága, mozgástere, illetékessége érdemben megnyilvánulni...?” – jegyezte meg a PDSZ képviselője.

Nagy Erzsébet szerint elhangzott egy kulcsmondat, amiről kideríthetetlen, hogy önkéntelen csúszott-e ki a helyettes államtitkár száján, hogy „mindez nem is annyira lényeges, amit itt felvetünk, mert a döntések úgysem ennél az asztalnál születnek”. A PDSZ szerint ez kulcsmondat, mivel ebben benne van minden alapvető nézetbeli különbség, ami az érdekvédelmi szervezetek és a kormány közti űrben tátong. Ugyanis „azért van a sztrájkbizottságban egyeztetés és azért a sztrájktörvény alapján zajlik, mert igenis ennél az asztalnál kellene, hogy megszülessenek a megállapodások és nem a Karmelita kolostorban. Nem pogácsázni jöttünk, hanem olyan féllel tárgyalni, akinek felhatalmazása és mozgástere van az érdemi válaszokra”.

A lényegi és érdemi eredménye az első sztrájktárgyalásnak a fentiek következtében mindössze annyi lett, hogy a kormány képviselői megígérték – a következő tárgyalásra tisztázzák a legitimációs kérdéseket és azt is, hogy a felvetett követeléseket kiterjeszthetik-e nem csak a közoktatás, de a társszférák érdekeire is. „Mert nem csak a pedagógusok, de például a szociális ágazatok érdekeit is ugyanúgy érintenék a felvetett problémák, mint az oktatásban működő pedagógusokét és az ő képviseletükben is vágtunk bele a sztrájktárgyalásokba. Amíg a legitimitási probléma fennáll, értelme sincs belekezdeni a tartalmi kérdésekbe – közölte a helyettes államtitkár” – nyilatkozta a Hírklikknek Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivői testületének tagja.