A fiataloknak nem tetszik a Fidesz öregedő, pocakos gárdája

HírKlikk 2019. október 17. 15:56 2019. okt. 17. 15:56

A magyar ellenzék a budapesti győzelem után reménykedik, hogy megnyerheti a következő parlamenti választást, de ez nem olyan egyszerű - írta a Die Welt szerzője, Boris Kálnoky. Az ellenzék Budapest és tíz megyeszékhely megszerzésével hirtelen valós hatalmi bázissal rendelkezik, és ez nyomban meg is mutatkozott a budapesti tőzsdén: a kormányhoz közelálló üzletemberek közel 8 százalékot veszítettek. A megfontolás: ha a kormánypárt kevesebb várost kormányoz, kevesebb közbeszerzési megrendelés kerül az ottani cégekhez. Most az ellenzék diadalt ül, és máris a 2022-es parlamenti választás megnyeréséről beszél.

A Fidesznek három nagy problémája van: a városok, mert az ottaniak kevésbé fogékonyak Orbán hazafias szónoklataira, mint a vidékiek. Generációs probléma is van: a fiataloknak egyre kevésbé tetszik a Fidesz-vezetők öregedő, hasat eresztő gárdája a maga Istenről, családról és hazáról szóló prédikációival. És végül a Fidesz nagy problémája Borkai, aki botrányt okozott a luxusjachton készült videóval, de szűken újra megválasztották: az ügy ugyanis rávilágít a pénz, a politika és a cinizmus győri szövetére, és az egész országban uralkodó hasonló állapotokra. A Borkai-ügy alighanem döntő tényező volt az ellenzék Budapesti győzelmében, noha Tarlós Istvánt nem tartják korruptnak - írta Kálnoky.

„A felmérések szerint a magyarok szemet hunynak a korrupció felett, mindaddig, amíg úgy látják, hogy a kormányzás többé-kevésbé kompetens. Ki nem állhatják azonban a hatalmasok újgazdag attitűdjeit” - írta a szerző, és hosszan sorolta a felszínre került eseteket Habony Árpád drága divat iránti vonzódásától Rogán Antal helikopterezésétől Semjén Zsolt rénszarvas-vadászatáig, és úgy vélte, mindezek az ügyek a Borkai-szindróma példái: nem kell luxusjacht, kábítószer és prostituált, elég a hétköznapi állampolgárok élete iránti valóságérzék elvesztése.

Orbán egyszerű életmódot folytat, és szereti magát a néphez közelállónak láttatni. Aligha véletlen, hogy az említett politikusok az utóbbi időben egyre kevesebbet jelennek meg a nyilvánosság előtt: Orbán talán felismerte a problémát. Nem valószínű azonban, hogy a Fidesz elvesztené a következő parlamenti választást. Az ellenzék a májusi parlamenti választáshoz képest országosan 300 ezer szavazatot veszített, míg a Fidesz abszolút többséget ért el, és a májusihoz képest 100 ezer szavazattal többet szerzett. A vasárnapi választás nagy nyertese a viszonylag fiatal Momentum párt. Kálnoky szerint mindazonáltal az ellenzék sikere részben optikai csalódás: nem a szavazatok számának növekedéséből fakad, hanem abból, hogy első ízben lépett fel közösen.

Így láthatóvá váltak a városokban meglévő többség, amely már a választás előtt is megvolt. „Már most világos, hogyan akar a kormánypárt fellépni az ellenzék városi előrelépése ellen: még átfogóbb vidéki mozgósítással, amely a mostani választások előtt már sikerrel járt. A kormányhoz közeli Nézőpont már kiszámolta, hogy a Fideszre adott szavazatok elegendők lettek volna az abszolút többséghez, ha vasárnap parlamenti választásokat tartottak volna. De nem azt tartottak, és az ilyen számolgatás módszertani kérdéseket vet fel. Ugyanakkor tény, hogy a vidék támogatása nélkül egyetlen párt sem fog tudni kormányozni Magyarországon” - írta Boris Kálnoky.

Forrás: Hírklikk