A Fidesz a válság közepén emeli meg az üzemanyagok jövedéki adóját

HírKlikk 2020. július 1. 13:46 2020. júl. 1. 13:46

Az üzemanyagok jövedéki adójának egyharmada maradjon a településeknél útépítésre! – követeli közleményében az MSZP.

Az MSZP szerint, a kormány eddig az önkormányzatok megsarcolásán keresztül nehezítette meg rengeteg ember életét, most már azonban közvetlenül növeli meg az ő terheiket is. A Fidesz ugyanis úgy döntött, hogy a válság közepén megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját, ami miatt a mai naptól drágább lesz az élet.

Az üzemanyagok árának emelése ugyanis – vélekednek a szocialisták – nemcsak az autósokat érinti, hanem közvetetten mindenkit, hiszen magával vonzza szinte minden más szolgáltatás és áru drágulását. Ugyanígy nemcsak az autósokat érinti az utak állapota, hanem mindenkit, a gyalogosokat, az autósokat, a biciklivel és a tömegközlekedéssel utazókat is, azonban a kormányzati elvonások miatt, az önkormányzatok egyre kevesebbet tudnak fordítani a felújításokra.

Az MSZP ezért úgy gondolja, hogy ha a kormány a válság miatt nehéz helyzetbe került emberektől és a koronavírus-járvány miatt rengeteg pluszfeladatot ellátó önkormányzatoktól is több hozzájárulást vár el, akkor többet is kell visszatérítenie a közösség számára.

Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy az üzemanyagok árából befolyó jövedéki adó harmadát az önkormányzatok kapják meg, amelyet útfelújításra és az utak zöld fejlesztésére használhatnának fel. Ez a mindenkori éves összeg az egyes településeken nyilvántartott gépjárművek alapján, arányosan, Budapesten pedig a fővárosi vezetés és a kerületek között fele-fele arányban oszlana meg.

Forrás: MTI-OS