A Fidesz szerint a magyar ellenzék randalírozott Amerikában

Föld S. Péter 2021. január 8. 12:27 2021. jan. 8. 12:27

A washingtoni sajnálatos eseményekről Magyarországon egy ideig csak az ellenzéki politikusoknak volt véleményük. A Fidesz prominensei zavartan lapultak, végül, egy beszédes hallgatással teli nap után, kiderült, mit gondolnak arról, ami az amerikai fővárosban történt. Azt, hogy Gyurcsány. És a baloldali ellenzék. Soros Györgyöt elfelejtették megemlíteni.

A kormánypárti politikusok közül a mindenre kapható Menczer Tamás külügyi államtitkár ébredt leghamarabb. Megszakítva a kormánypárti kommunikáció bénultságát, Menczer államtitkár azt mondta az ATV-ben, hogy „mi nem szoktunk más országokat minősíteni, és ezért elvárjuk, hogy mások se minősítsenek bennünket.” Majd, Orbán Viktor egy néhány évvel ezelőtti felszólításának megfelelően – miszerint hajlítsuk magunk felé a valóságot – mindehhez még hozzátette: „Agresszív képsorokat láttunk. Ha saját házunk táját nézzük, akkor az agresszió mindig a baloldali politikusokra volt jellemző. Ezekről a képsorokról nekem beugrottak a 2006-os képsorok, amikor Gyurcsány Ferenc a magyar emberek közé lövetett.”

Menczer államtitkárnak tehát ezek a képsorok ugrottak be. Nem csodálkozunk persze, már fel sem háborodunk, röhögünk ezeken a szánalmas múltmásító szerencsétleneken. És elmondjuk sokadszor is – nem Menczer államtitkárnak, mert ő láthatólag képtelen felfogni –, hogy 2006-ban nem békés tüntetőkre támadt a rendőrség, Ha sokszor harsogják, talán sokan hajlamosak hinni ebben, de nem lehet annyiszor elmondani, hogy ettől igazság legyen belőle. Akik látták, mi történt szeptemberben a TV székháza előtt, majd októberben, a budapesti belvárosban, s mernek még emlékezni a megrázó képekre, tudják, hogy mi történt. Egy felheccelt tömeg támadt a magyar államra (és a rendőrökre), autókat gyújtottak fel a mára forradalmárokká és hazafiakká nemesedett vandálok, kirakatokat törtek, fosztogattak.

Menczer államtitkár egyébként nem az ujjából szopta ezt a televízióban elmondott ostobaságot. Ez lett a mantra a Fideszben, hiszen pénteken reggel Orbán Viktor is hasonlókat mondott, szokásos heti igehirdetésén a Kossuth rádióban. „A baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, meg kellett védenünk a Parlament épületét az erőszakos tömegtől, amelyben ellenzéki politikusok is voltak.”

Orbánnak valamiért nem jött a szájára Gyurcsány, pedig, elmondhatta volna, hogy a DK elnöke állt a washingtoni tombolás mögött, ő vette rá az ottani embereket, hogy törjék be az ablakokat, foglalják el rövid időre az üléstermet, odabent pedig jó szokás szerint fosztogassanak, mert a haza minden előtt.

Ennyi volt a Fidesz mondandója arról a szégyenről, ami – magyar idő szerint – szerdán este Amerikában történt. Miközben annyi történt, hogy egy elnöknek megválasztott pojáca bebizonyította, hogy nemcsak kormányozni volt képtelen, de a vereséget sem képes tisztességgel, normálisan elviselni.

Az nettó hazugság, hogy a magyar külpolitika nem szokott beleszólni más országok belügyeibe. Beleszól időnként, ráadásul meglehetősen pancser módon. Az amerikai elnökválasztás előtt Szijjártó külügyminiszter több alkalommal is elmondta, hogy a választáson Trump győzelméért szurkol, és ugyanígy nyilvánult meg Orbán Viktor is.

Miniszterelnöktől az ilyen kifejezetten balfékségnek számít. Még akkor is az lett volna, ha a most hisztiző és toporzékoló Trump nyeri az elnökválasztást. Az viszont nem hiba, hanem bűn, hogy Orbán máig nem volt képes gratulálni Joe Bidennek, amiért megválasztották az Amerikai Egyesült Államok elnökének. Mindössze annyira futotta a magyar miniszterelnöktől, hogy gratuláljon neki a sikeres kampányához. Nettó gazemberség ez egy miniszterelnöktől. Nem magának, hanem Magyarországnak okoz ugyanis kárt, ha tovább rontja az elmúlt tíz évben amúgy is feszült amerikai-magyar kapcsolatokat.

Ja, és egy vágóképen tényleg láthattuk Gyurcsány Ferencet a Capitolium lépcsőjénél. Egyik kezében egy Túró Rudikkal töltött Molotov-koktél volt, a másikban egy adóvevő, amin Soros György utasításait hallgatta.