A hét ábrája – Már csak kínosan sokadikként mehet Kijevbe Orbán... már ha egyáltalán elutazik 

NVZS 2023. február 26. 07:00 2023. feb. 26. 07:00

Orbán Viktor a nemzetközi porondon kisebbségben maradt és maradni is látszik egyelőre minden, az orosz-ukrán háborút érintő kérdésben. Ennek nagyon is jelképes megnyilvánulása, hogy az uniós, illetve NATO-tagországok vezetői közül szinte már az egyetlen, aki mereven ellenáll annak, hogy elutazzon Kijevbe és ott találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az idő múlásával egyre kínosabb a helyzete: ha továbbra sem utazik, akkor azért, ha meg elutazik, akkor azért.

„Amikor a látogatás időszerű lesz, akkor el is fog utazni a magyar kormányfő, a külügy jelenleg dolgozik ennek előkészítésén” – ezt válaszolta a minap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Index kérdésére, miért nem látogatott el a háború kitörése óta az ukrán fővárosba Orbán Viktor. A válasz több mint betanultnak hat, ugyanígy reagált Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke, aki ezzel a semmitmondó válasszal ütötte el a vonatkozó kérdést: „amikor szükséges és időszerű lesz, a miniszterelnök ellátogat Kijevbe”.

Volodimir Zelenszkij már többször is hívta Orbánt. Mint arról a Hírklikk is beszámolt, Ihor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, az Európai Tanács brüsszeli csúcsértekezletén Zelenszkij is megerősítette ezt, amikor az ukrán elnök találkozott Orbánnal, akinek egy kisebb csoport tagjaként volt lehetősége beszélni a szomszédos ország vezetőjével. Az idézett ukrán tisztviselő beszámolt arról, hogy Zelenszkij a meghívással együtt azt is mondta, beszéljenek meg mindent, beleértve azt is, ami Magyarországot aggasztja. Készen állunk arra, hogy ismertessük álláspontunkat e problémák megoldásával kapcsolatban – szögezte le.

Amúgy nemcsak Orbán, hanem még Szijjártó külügyminiszter sem járt tavaly február óta Kijevben (miközben többször elment Moszkvába, sőt, nemrég Minszkbe is). Valójában a magyar kormány egyetlen minisztere sem kereste még fel az orosz agresszió ellen a hazáját védő Ukrajna fővárosát. Eddig egyetlen magas rangú magyar politikus tette ezt meg: az Orbán által a békegalamb szerepére kijelölt Novák Katalin államfő, de látogatása jelentőségét némileg kisebbíti, hogy nem kétoldalú vizitre ment, hanem egy nemzetközi kezdeményezés, a gabona Ukrajnából elindítása alkalmából hívták meg oda sokadmagával.

Az egyre gyakrabban Putyin-barátnak (s jó, ha nem Putyin-bábnak) mondott Orbántól és kormányától persze nem váratlan az ódzkodás attól, hogy ilyen demonstratívan kiálljon Zelenszkij és Ukrajna mellett. Ugyanakkor az idő múlásával egyre kínosabb Orbán helyzete: ha továbbra sem utazik, akkor azért, ha meg elutazik, akkor azért.

Mindenesetre ezzel is abszolút kisebbségbe került már az EU-n és a NATO-n belül, hiszen azokból a vezető politikusok többsége már járt Kijevben, sokan nem is egyszer. A Statista.com ábrája mutatja, mekkora „csúcsforgalom” volt az elmúlt 12 hónapban az ukrán fővárosban. Mint az összesítésből is kiderül, csak a magunk mögött hagyott héten három ország vezetője tartotta fontosnak a helyszínen is kimutatni a szolidaritását és támogatását a szabadságukért küzdő ukránok mellett: Joe Biden amerikai elnök, Giorgia Meloni olasz és Pedro Sanches spanyol miniszterelnök. Az idén, az eltelt nem egészen két hónapban pedig kilenc ország első emberét látta vendégül Zelenszkij a kijevi elnöki palotában.

Ezen országok vezetői látogattak el Kijevbe a háború kitörése óta

Megjegyzés.: az ENSZ és az EU vezetőit is beleértve, az egymásba fonódó zászlók közös látogatást jelentenek
Forrás: statista.com

Elsőként – tavaly március 16-án, három héttel az invázió megkezdése után – a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő együtt utazott el Kijevbe, ahol azután áprilistól már beindult az igazi diplomáciai nagyüzem.

A legtöbb magas rangú vendég Lengyelországból érkezett Ukrajnába, összesen tízszer. Kilencszer jártak magas rangú brit politikusok a háborúban álló országban, ahol olyan távoli államok első emberei is fontosnak tartották a megjelenést, mint Ausztrália, Kanada, Indonézia, Guatemala vagy éppen Bissau-Új Guinea. A legmagasabb rangú vezetők mellett több uniós és ENSZ-vezető, más nemzetközi szervezetek irányítói, képviselők, üzletemberek, vagy éppen világhírű színészek és zenészek is jártak Kijevben.