A héten három fontos helyről is élesen bírálták a magyar gazdaságpolitikát

HírKlikk 2024. június 22. 08:15 2024. jún. 22. 08:15

Sorra érkeznek a magyar kormánynak címzett súlyos bírálatok a gazdaságpolitika miatt. Egy héten belül három helyről is üzentek Orbánéknak, figyelmeztetve arra, hogy nem jó úton járnak. Pénteken a Nemzetközi Valutaalap szólalt meg: közzétette a IV. cikkely szerinti éves felülvizsgálatának az eredményét, amit nem igazán lehet kitenni az ablakba.

Az IMF Budapesten is járt szakértői küldöttségének véleményéről  a Portfolió számolt be. A többi között az a nemzetközi intézmény szakembereinek a véleménye, hogy Magyarország számára kulcsfontosságú sürgős reformok végrehajtása a költségvetési egyensúly javításához, s ugyanerre van szükség a zöld átmenet előmozdításához és a hosszú távú kockázatok kezeléséhez is.

A portál kiemeli még azt a véleményt is, miszerint ugyancsak sürgető egy növekedésbarát és hiteles, a bevételi struktúra kiegyensúlyozottságát és a fenntartható kiadásösszetételt célzó költségvetési kiigazítási terv kidolgozása. Egyben hangsúlyozták az államadósság csökkentésének és az MNB függetlenségének a fontosságát is.

Mint a portál emlékeztet rá, a héten a Fitch Ratings sok területen szintén éles bírálatokat fogalmazott meg a magyar gazdaságról a múlt heti adósságbesorolási felülvizsgálatot magyarázó elemzésében.

A hét további fejleménye pedig az volt, hogy az Európai Bizottság is túlzott deficit-eljárást (EDP) kezdeményezett Magyarország ellen. Az említett jelentésekben megfogalmazottakhoz hasonló kritikákat tett közzé e heti magyarországi látogatása után az IMF missziója is. Ráadásul mind a három szervezet több, nagyon fontos, a kormányzat számára sarkalatos gazdaságpolitikai intézkedéssel kapcsolatban írt le aggályokat és kifogásokat. 

A hitelminősítő például az egyik legnagyobb kockázatnak a magyar kormányzás minőségét, valamint büdzsé helyzetét látta és konszolidációt szorgalmazott. Míg az uniós végrehajtó testület országspecifikus ajánlásaiban többek között az univerzális lakossági kamat- és ársapkák kivezetését javasolta, strukturális lépéseket vár el a költségvetési egyensúly javítására, valamint az orosz energiaexporttól való függőség csökkentését szorgalmazták – összegezte a Portfolio.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom