A jó háziorvosnál mindig van hűtőtáska, és feltöltött jégakku

Föld S. Péter 2021. február 16. 12:25 2021. feb. 16. 12:25

Egy viszonylag elfogadható stílusban és magyarsággal megfogalmazott levélben kérte a háziorvosokat a Pest Megyei kormányhivatal, hogy a Moderna vakcináért szíveskedjenek személyesen befáradni a kormányhivatalba. Vigyenek magukkal az oltóanyag megfelelő hőmérsékleten tartásához szükséges hűtőtáskát és jégakkut. A levelet Hadházy Ákos független képviselő tette közzé, aki megjegyzi, hogy a kormány még annyit sem tud megszervezni, hogy a kormányhivatal sofőrje egy arra alkalmas hűtőkocsival kiszállítsa a vakcinákat.

Nekünk, magyaroknak, semmi sem jó, nem tudjuk eléggé értékelni a kormány irántunk való jóságát és gondoskodását. Mert az még valamelyest érthető, ha a háziorvosok nehezményezik, hogy hűtőtáskával kell mászkálniuk és jégakkut is magukkal cipelniük, de még mindig jobban jártak, mintha az oltóanyagért egy magas hegyre kellene felmászniuk, vagy egy mély vizű tó aljára lemerülniük.

Itt jegyeznénk meg, hogy csak az követ el hibát, aki dolgozik. Ezzel Komáromi Zoltán háziorvosnak üzenünk, aki az ATV reggeli műsorában reklamálta, hogy olyan fecskendőket adnak az oltóanyag mellé, amelyekkel nem lehet rendesen oltani, mert leginkább arra alkalmasak, hogy vitamin injekciókat adjanak be velük. Komáromi mindemellett azt is nehezményezte, hogy az oltóanyag feloldásához szükséges oldatot sem mellékelték a vakcinákhoz, ezt is a háziorvosoknak kell beszerezniük.

Vagyis, nem állunk távol a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy nagy a káosz az oltóanyagok elosztása körül. Szinte naponta változik a helyzet, a háziorvosok – akiknek emellett még más dolguk is akad, például a hagyományos panaszokkal hozzájuk forduló páciensek ellátása és eligazítása – képtelenek követni a gyorsan és gyakran minden logikát nélkülöző változtatásokat.

Pedig, az oltóanyagok elosztásának megszervezése nem boszorkányság. Nem állítjuk, hogy pofonegyszerű feladat, mert tényleg sok tényezőt kell figyelembe venni, de normális hozzáállással nem megoldhatatlan. Ráadásul idő is lett volna rá, például a tavalyi nyár, és a kora ősz, amikor már lehetett tudni, hogy előbb, vagy utóbb jön az oltóanyag. Ilyenkor nem az adriai tengeren kell luxusjachton ringatózni, hanem azon agyalni – nem egyedül és csak a kormányhoz közeli potentátok bevonásával – hogy mit és hogyan kell majd csinálni, ha már lesz vakcina.

Kedvenc kormányunk – mint annyi mást – ezt is unortodox módon kezelte. Ahelyett, hogy felkérte volna az ország legjobb szakembereit, (pártállástól, világnézettől és felekezettől függetlenül), hogy vele együtt dolgozzák ki a megoldást, a kormány ezt is erőből akarja megoldani. Az egészségügyért felelős minisztert, Kásler Miklóst már régen félreállították, helyette Szijjártó Péter külügyminiszter, valamint Pintér Sándor belügyminiszter vezényli a járványügyi intézkedéseket. Müller Cecília országos tiszti főorvosnak is jutott szerep, ő a Nemzet Nyunyókája, aki hasznos tanácsokkal látja el a lakosságot. Tőle tudjuk, hogy ügyelnünk kell a higiéniára, gyakran kell kezet mosnunk, és temetőbe csak akkor menjünk, ha ott van dolgunk.

A valódi döntés Orbán Viktoré. A miniszterelnök látszólag tanácsadókra támaszkodik, és amennyiben tényleg vannak ilyenek, azt kell mondanunk, hogy rosszul válogatta meg azokat, akikre ebben a mostani veszélyhelyzetben hallgat.

Ami pedig a háziorvosokat illeti, a hippokratészi eskü szövegébe bele kellene venni a következőket: a hűtőtáskámat mindig magammal hordom, a jégakkumat legjobb tudásom szerint, a megfelelő hőmérsékleten megőrzöm.