A jogállam vége a tekintélyelvű politikusok megválasztásával kezdődik

HírKlikk 2020. november 1. 19:25 2020. nov. 1. 19:25

A demokrácia felszámolása észvesztő sebességgel megy végbe az oroszoknál, magyaroknál, törököknél, lengyeleknél és a braziloknál. Márpedig ebből okulniuk kell más nemzeteknek, például az USA-nak, amely Trump miatt, az autokrácia felé halad. Veszélyben vannak a demokráciák a világban, de ez még nem jelenti azt, hogy vége a demokráciának – a Pulitzer-díjas irodalomkritikus, Michiko Kakutani szerint.

A Los Angeles Timesban megjelent vendégkommentárja megállapítja, hogy a kínai autokrata rendszer igen brutálisan lép fel, Magyarországon és Törökországban szorítják vissza a szabadságjogokat, bontják le a jogállami biztosítékokat Indiában, valamint az Egyesült Államokban is. Azaz a baj belülről, a feltörekvő erős emberektől ered. A helyzetelemzésekből az tűnik ki, hogy mostanában nem divatosak a puccsok.

A jogállam vége a tekintélyelvű politikusok megválasztásával kezdődik – idézi a Népszava a szerzőt.

A módszerek nagyon hasonlítanak egymásra: semmibe veszik, illetve átírják az alkotmányt, hogy kizsigereljék a fékeket és ellensúlyokat. Félreállítják a törvényhozó hatalmat és azt hirdetik, hogy ők képviselik a népet. A bíróságokat és a kormányhivatalokat saját embereikkel töltik meg, miközben kipaterolják a szakértőket és a köztisztviselőket. Megfosztják törvényességétől az ellenzéket, illetve a választási folyamatot, nekimennek a szabad sajtónak.

Eltűrik, sőt, bátorítják az erőszakot a saját hívek részéről. A vetélytársakat jogi lépésekkel fenyegetik. A mássággal szembeni félelemre építenek, meglovagolják a nosztalgiát a misztikus múlt iránt. Az ostromlottság érzetét keltik, ami a paranoia szintjét éri el. Érzelmileg hatnak a bajba került középosztályra.

Hasonló viszonyok uralkodtak a 30-as években. Most is nagy a bizalmatlanság az uralkodó elittel szemben és megnyílik a kapu a jobboldali populisták előtt, akik a nacionalizmussal házalnak, bűnbaknak állítják be az etnikai kisebbségeket és a migránsokat. Ha hatalomra jutnak, díszletként megtartják a demokrácia látszatát. Putyin Oroszországa sok tekintetben modellül szolgált Erdogan és Orbán számára, Magyarország ugyanakkor példát nyújtott a lengyeleknek. A magyar miniszterelnök tíz év alatt már több mint ezer törvényt nyomott át, teljesen kiüresítve az igazságszolgáltatás önállóságát. Ezzel párhuzamosan, felgyorsította a kultúrkampfot. Azt ígéri, hogy ismét naggyá teszi az országot, nem győzi hangoztatni a kereszténység szerepét a nemzet megőrzésében.

Michiko Kakutani cikke ugyanakkor idézi Magyar Bálintot, aki szerint emögött nem annyira ideológia húzódik meg, mint inkább az, hogy úgy jelenjen meg, mintha a Fidesz bármit is képviselne. Ám ezalatt buzgón tölt fel magánszámlákat – közpénzekből. A sajtó java részét Orbán szövetségesei ellenőrzik. Ezek a szerkesztőségek vastagon kapják az állami hirdetéseket, ugyanakkor összeesküvés-elméleteket és unióellenes propagandát terjesztenek.

Minél tovább maradnak a kormányrúdnál az autokrata vezetők, annál nagyobb károkat okoznak a demokratikus intézményeknek és a kormányba vetett bizalomnak. És az egyik tekintélyelvű politikus tanul a másiktól. Trump nyíltan nagyrabecsülését fejezte ki Erdogan, Orbán, vagy éppen Kim Dzsong Un iránt. De Amerika még rendbe jöhet, ha bukik az elnök.