A közmédia megígérte, hogy a választás és a kampány idején is elfogult lesz

Föld S. Péter 2019. augusztus 3. 09:27 2019. aug. 3. 09:27

Amint azt a Hírklikk is megírta, megalakult a Közmédia Választási Iroda, melynek a hivatalos megfogalmazás szerint elsősorban az a feladata, hogy „a közmédia médiatartalom-szolgáltatásai a kampány és a választások ideje alatt is megfeleljenek a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek”. Felhívnánk a figyelmet a hosszú mondatban szereplő „is” szócskára, mert ez a lényeg.

Az, hogy a közmédia a választások, és a kampány idején is megfelelne a jogszabályoknak, valamint az etikai kódex előírásainak, azt sugallja, hogy saját megítélésük szerint ők más időkben, vagyis, amikor nincs választás és kampány, megfelelnek a fenti elvárásoknak. Vagyis, a közmédia most megalakult választási irodája nem ígér mást, minthogy ugyanolyan lesz, mint eddig.

Az, hogy milyen volt eddig, tudjuk. Elfogulatlannak nemigen nevezhetnénk, pártatlannak sem. Pedig a közmédia azért kapja az adófizetőktől az évi mintegy 90 milliárd forintot, hogy ezért pártatlan, kiegyensúlyozott, szakmailag magas színvonalú tájékoztatás nyújtson Magyarország és a világ dolgairól.

A közmédia azonban csak nagyritkán, és akkor is vonakodva tesz eleget ennek e jogos elvárásnak, az esetek többségében nem a magyar emberek, hanem egy párt, nevezetesen a kormányzó Fidesz érdekeit képviseli és jeleníti meg.

Ellenzéki politikusokat nem hívnak meg a műsoraikba, ha róluk beszélnek, azt kizárólag megkérdezésük nélkül és szinte majdnem mindig negatív összefüggésben teszik. Migránsokkal riogatják az embereket, miközben a magyar társadalomra valós veszélyt jelentő, minden korábbinál nagyobb korrupcióról nem beszélnek. Nem mondják el, hogy az egészségügy katasztrofális helyzetben van, és ezrével halnak meg olyan emberek, akiket meg lehetett volna gyógyítani. Mások nem halnak meg, őket csak megalázó módon és igen kellemetlen körülmények között várakoztatják, ezzel is hátráltatva, vagy ellehetetlenítve a gyógyulásukat.

A kormányra kínos tényekről tehát rendre nem számol be a közmédia, s most ennek a gyakorlatnak a folytatását ígérik a kampány és a választás idejére. Nem kell nagy fantáziával rendelkezni, anélkül is el tudjuk képzelni, hogy ezt az ígéretüket maradéktalanuk be fogják tartani.