Nyári Krisztián: a Nemzeti Múzeum 200 méteres körzetében van templom

HírKlikk 2023. november 2. 16:30 2023. nov. 2. 16:30

Erre is utal Nyári Krisztián Facebook-bejegyzése. Nyári a Líra-könyvesboltok centivel való méregetése után nem mehetett el szó nélkül az újabb látványos és célját majdnem elérő Dúró Dóra-próbálkozás mellett, amellyel azt akarta elérni, hogy ne mehessenek be 18 év alattiak a Nemzeti Múzeumba, hogy megnézhessék a World Press Photo kiállítást. L. Simon László hősként ünneplése sem maradt kritika nélkül.

„A törvény értelmében egyébként – mivel a Nemzeti Múzeum 200 méteres körzetében templom található – a kiállítást egyáltalán nem szabadna megtartani felnőtteknek sem. Az állam azonban kezdettől szelektíven tartja be saját jogszabályát. A könyvesboltok esetében nemrégiben elkezdődött a 200 méter méregetése. Az eljárások még nem zárultak le, senki sem tudja, miért jár büntetés, és miért nem.”

Nyári Krisztián a Líra kreatív igazgatója posztjában úgy fogalmaz:

„A helyzet egyetlen dologban nagyon hasonló: a tiltás hatalmas reklámot csinál könyveknek és kiállításoknak egyaránt. És ez jó is lenne így, hiszen gyermekeket amúgy sem kell megvédeni a művészettől. A könyvesboltokon azonban többszörösen leveri az állam az általa gerjesztett népszerűséget.  A Lírát 12 millióra büntették, mert túl sok kiskorú találkozhatott a boltokban egy képregénnyel, amelyben két fiú megfogja egymás kezét. A kiállításon még többen vettek részt. Az állami múzeumnak nem kell büntetéstől tartania, szabadon fittyet hányhat a kártékony jogszabályra.”

A posztban emlékeztet, hogy sikerült kicselezni egy ostoba jogszabályt: mégis bemehetnek 18 év alattiak a Nemzeti Múzeumba, hogy megnézhessék a World Press Photo kiállítást, amelyet a könyvdarálásról ismert országgyűlési képviselő jelentette fel, amiért a kiállítás bizonyos képei „megjelenítik a homoszexualitást”, és ezzel az úgynevezett gyermekvédelmi törvénybe ütköznek.

Legyintések – Nyári Krisztán szerint volt belőlük több is

„Aznap, amikor a feljelentés történt, a múzeum főigazgatója, L Simon László és jómagam voltunk a vendégei a Válasz Online klubjának, ahol kulturális kérdésekről vitatkoztunk nagy plénum előtt. Ő akkor legyintett Dúró Dórára, mire emlékeztettem, hogy a könyvek elleni támadás is azzal kezdődött, hogy a képviselő asszony tartott egy politikai performanszt, amire a többség legyintett, majd az Országgyűlés hozott egy törvényt ugyanabban a szellemben. Egy héttel ezután Csák János kulturális miniszter rá is kényszerült, hogy elismerje a feljelentő képviselő asszonynak, hogy a törvény értelmében 18 év alattiak valóban nem nézhetik meg a kiállítását. A múzeum ezután szintén kénytelen volt tudomást venni a jogszabályról.”

Nyári Krisztián szerint a viccesen köszönetnyilvánítást, a kurucos kiállást csak L. Simon engedheti meg magának kockázat nélkül.

„Ha ugyanis bármilyen könyvesbolt hasonlóan érvelne, és közölné, hogy nem kérhet személyi igazolványt a vevőitől, a vegzálásukkal megbízott vármegyei főispánok ellenőrei a szemükbe nevetve büntetnék meg őket súlyos összegekre. Ha ők hivatkoznak rá, hogy a törvény érthetetlen és hemzseg az önellentmondásoktól, nem kapnak választ, csak annyit, hogy a jogszabályokat be kell tartani.”

A sajtóban és a közösségi médiában a civil kurázsi diadalaként ünneplik a lépést – tette hozzá, azonban a helyzet ennél jóval bonyolultabb, s egyben jóval szomorúbb – fogalmazott.

„Először is: a homoszexualitás megjelenítését könyvekben, kiállításokon vagy színházi előadásokon tiltó törvényt nem Dúró Dóra, még csak nem is Csák János hozta, hanem az előző választási kampány idején az Országgyűlés. A törvényt minden akkori kormánypárti képviselő, köztük L. Simon. László is megszavazta, annak ellenére, hogy a könyvszakma és a művészeti szervezetek képviselői előre figyelmeztettek, hogy pontosan ilyen stupid helyzetekhez fog vezetni. De nem is ez lényeg – a múzeumigazgatóvá kinevezett L. Simon álláspontja az üléspontjával együtt változhatott a kérdésben."

Korábban a Hírklikknek Polyák Gábor is azt mondta,  nyílt cenzúra a World Press Photo kiállítás korhatárossá tétele. A szabadság megcsúfolásának tartja a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, hogy a kulturális miniszter megtiltotta, 18 éven aluliak látogassák a World Press Photo kiállítást.

A sajtószabadságot, a művészet szabadságát, vagy épp a szólásszabadságot tekintve is minden határon túlmegy, hogy Csák János feljogosítva érezte magát beleszólni egy kiállítás tartalmába – fogalmazott Polyák Gábor. Szerinte ez a legnyíltabb cenzúra.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom