A propaganda útvesztőjében

Millei Ilona 2021. április 27. 20:15 2021. ápr. 27. 20:15

Sokáig törtem rajta a fejemet, mi a fenének kellett ahhoz minden létező adatommal egy, a Rogán Antal „propaganda minisztériumához”, a Miniszterelnöki kabinetirodához kapcsolható központi lapon regisztrálni, hogy megkaphassam azt az oltást, amit azért adnak, hogy ne haljak bele a vírusfertőzésbe, és, hogy szeretett hazámban elérjük a nyájimmunitást. 

Aki regisztrált, az tudja, az oldalon alapvető adatok – név, lakcím, életkor és taj-szám – megadása mellett az e-mail címére és a telefonszámára is rákérdeztek, ami normális, hiszen később értesíteni kell a jelentkezőt. Ezek után be kellett ikszelni az adatkezelési tájékoztató elfogadását, és egy újabb rubrikában pedig engedélyt lehetett adni későbbi kapcsolattartásra is, amely a visszavonásig szól. Ennek beikszelésével a regisztráló ahhoz adta beleegyezését, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda kereshesse őt, például véleménykérés és tájékoztatás céljából. Ikszeltem, de mint a paraszt bácsi a repülőn, arra nem számítottam, ami azóta történt.

Most végre megvilágosodtam. Leszámítva, hogy már túl vagyok a második oltáson is – és mint afféle idegenszívű, elégedetten a Pfizerrel – igencsak elgondolkodtatott, miért kaptam újra levelet a nagybecsű Kormányzati Tájékoztatási Központtól, hogy regisztráljak, és mindenképp oltassam be magam, mikor már túl vagyok az egész procedúrán. Ám én jóindulatú és jóhiszemű asszonyság vagyok – még ha nem is olyan okos, mint Karikó Katalin, akinek egy részben köszönhetem a védettségemet –, arra tippeltem, véletlenül újra megnyomtak egy gombot a központban, és hozzám így érkezett meg újra a  regisztrációra és oltásra felhívó levél. Van ilyen, mindenki tévedhet, és csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

Csakhogy ma ismét kaptam egy levelet ezzel a fejléccel: 

Kormányzati Tájékoztatási Központ - Statisztika az egyes vakcinatípusokról. Ebben szó szerint a következő állt:

„Tisztelt Hölgyem / Uram!

Az oltásellenes csoportok többféle módon folytatják kampányukat. Ennek egyik formája az, hogy kétségbe vonják egyes vakcinatípusok hatékonyságát. Ezért a kormány nyilvánosságra hozta az oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat.

Ezekből az adatokból jól látható, hogy mindegyik vakcina után kevesebb mint egy százalék a megbetegedések aránya. Ez mutatja, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és véd a fertőzéssel szemben.

Az összesített statisztikákat ezen az oldalon tudja megtekinteni.

Mindenkit arra kérünk, hogy éljen az oltás lehetőségével! Az oltás életet ment.

Tisztelettel:

Kormányzati Tájékoztatási Központ”

És, akár hiszik, akár nem, az „ezen az oldalon”-ra kattintva, egyetlen egy táblázatot lehet találni, azt, amelyiken a kormány azt próbálja bizonygatni, hogy a keleti vakcinák jobbak, mint a nyugatiak. Ez az a táblázat, amelyiknek szakmaiatlanságát látva, minden szakember felhördült, és a szívéhez kapott, ez az, amelyikről még az igencsak visszafogott Karikó Katalin – akinek kulcsszerepe volt a Pfizer vakcinában alkalmazott új technológia létrehozásában –, is azt mondta, hogy félrevezető. Az Orbán Viktor által csak kisújszállási asszonyságként nevezett tudós asszony azzal leplezte le a statisztikai ügyeskedést, hogy megírta, a Pfizer esetében négy hónap adatai alapján számolták ki a halálozási arányt, míg az orosz vakcina esetében 2,5, a kínainál pedig két hónap adatait használták. Ami még ennél is vérlázítóbb, és átlátszóbb, hogy a táblázat nem veszi figyelembe, kik kapták az egyes oltásokat. Márpedig a keleti vakcinákból azok nem kaphattak, akik különösen veszélyeztettek, mert „alapbetegségük" van. A krónikus betegeknek mindig nyugati vakcinát adtak. A krónikus betegek pedig a vakcina típusától függetlenül, nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint az egészségesek. 

Az is igen csak tanulságos, hogy a Szputnyik V vakcina orosz forgalmazójának Twitter-oldalán két nappal korábban egy hasonló adatszerkezetű és mondanivalójú táblázat jelent meg, és igen, az is elképzelhető, hogy a kormány táblázatötlete onnan eredt.

De hát a propaganda az propaganda! Ha egyszer azt kell bebizonyítani, hogy a keleti vakcinák jobbak, mint a nyugatiak, akkor azt kell! El tudom képzelni, ahogy a fővezér odaszólt a propaganda miniszterének: „Tóni! Ezt már nem kéne eltóni! Ha ezt jól csinálod, nősülhetsz még egyszer, tisztességes staffírung is kerül, de ezt a táblázatot mindenáron nyomd le a nép torkán. Milyen kár, hogy az a Mózes nevű alak már eljátszotta a kőtáblákkal meg a frigyládával amit lehetett, de végül is, ez már a XXI. század, találj ki valamit!” És akkor Tóni a homlokára csapott, milyen jó, hogy a regisztráltak email címe is megvan! Kiküldöm mindenkinek. Kíváncsi nép ez, az „ezen az oldalon”-ra mindenki rákattint, és már nyert ügyünk is van! Még elmenőben odaszólt a főnökének: „Te csak hajtogasd a szokásos mantrát, hogy az ellenzék oltásellenes. Mondd, hogy az oltásellenesek lelkén emberéletek száradnak, meg, hogy ők viselik a felelősséget. Tudod, ahogy szoktad. Mint amikor a Gyurcsány fejére olvastad, amit te találtál ki, tudod, a vízfejű panelprolikról. Így legalább elterelheted a figyelmet arról, hogy 26 ezer magyar halt bele a vírusfertőzésbe. Erről a felelősségről ne beszéljünk! Hárítsd át azt az ellenzékre.” Azzal fölpattant, hogy elmehessen megnyomni a gombot, ami minden regisztráltnak kiküldi az emailt.

Így kaptam meg én is. De most már legalább tudom, hogy miért is kellett minden létező adatommal egy Rogán Antal propaganda minisztériumához kapcsolható központi lapon regisztrálni ahhoz, hogy megkaphassam azt az oltást, amit azért adtak, hogy ne haljak bele a vírusfertőzésbe, és, hogy szeretett hazámban elérjük a nyájimmunitást.

Kár, hogy a táblázat „azon az oldalon”  arra is bizonyítékul szolgál, hogy az is pórul járhat, aki beoltatta magát.