A Rogán-villa rejtélyének titka

Föld S. Péter 2020. július 16. 16:15 2020. júl. 16. 16:15

Van egy villa Budapest XII. kerületében, a Felhő utcában, amelyet az emberek Rogán villának hívnak. Nem Rogán Antalé az épület, s bár egy időben lakott benne, ma már ez a megállapítás csak múlt időben érvényes. A villa Bessenyei István tulajdona, aki jelen állás szerint, annak a Sarka Katának az élete párja, aki Rogánné Gaál Cecília barinője, és üzlettársa. Ebben a házban lakott Rogán miniszter, míg csak fel nem bomlott a holtomiglan, holtodiglan. Ettől kezdve, a villa egyetlen bejelentett lakója Rogánné Gaál Cecília.

A Rogán-villa tehát nem Rogáné, mint ahogy a Felhő utcába tervezett transzformátor sem transzformátor, hanem középfeszültségű rendszer. Legalábbis az ELMÜ nevű áramszolgáltató vállalat meghatározása szerint. S bár azt nem tudni, hogy miért nem transzformátor valami, ami úgy néz ki, mint egy transzformátor, és a funkciója is megegyezik egy transzformátor funkciójával, ezen most nem nyitunk vitát. Ha az ELMŰ szerint, ez egy középfeszültségű rendszer, akkor legyen úgy, ők tudják, áramban ők a szakemberek.

Nem az ELMŰ az első, amelyik új elnevezést ad a dolgoknak: néhány évvel ezelőtt, Balog Zoltán, akkor még az Emmi minisztereként, körlevelet küldött a minisztérium alá tartozó intézményekhez, azt kérve tőlük, hogy ne használják a stadion elnevezést, helyette mondják és írják azt, hogy fedett sportlétesítmény. Ugyanaz a minisztérium a családon belüli erőszak kifejezést sem tartotta jónak, mert szerintük a család szent dolog, amely semmilyen formában nem kapcsolható össze az erőszakkal, helyette a párkapcsolati erőszak kifejezést kellett használni. Meg szegénység sincs, csak rászorultság.

A Rogán-villa viszont létezik, mégpedig oly mértékben, hogy a közelében élő Felhő utcai lakók most tiltakoznak, és pert helyeznek kilátásba az épülő középfeszültségű rendszernek nevezett transzformátor ellen. Ez a műtárgy ugyanis amellett, hogy elcsúfítja az utcát és megnehezíti a közlekedést, még a környéken élők egészségét is veszélyezteti. Amúgy a Rogán-villa áramellátása miatt kell az utcába felépíteni a mintegy háromszor négy méteres középfeszültségű rendszert, s bár az ELMŰ szerint, a transzformátor kinézetű építmény más lakóépületek áramellátását is biztosítaná, ennek ellentmond, hogy az eredeti megjelölés szerint, kifejezetten a Rogán-villát látná el árammal.

Itt van tehát egy történet, amelyben semmi sem az, aminek látszik. A Rogán villa nem Rogáné, a transzformátor valójában középfeszültségű rendszer, egyedül mi, magyar adófizetők vagyunk azok, akiknek látszunk: hülyének nézett balekok, akiknek esélyünk sincs arra, hogy a Felhő utcában, vagy a környék bármelyik más luxuskéglijében lakjunk, ahol nem transzformátorból, hanem egy középfeszültségű rendszerből kapjuk az áramot.