A szakértő nem számít sem új választásra, sem polgárháborúra Lengyelországban

NVZS 2024. január 17. 07:00 2024. jan. 17. 07:00

„A szenzációhajhász, de felelőtlen újságírók természetesen megemlítik, hogy akár polgárháborúhoz is vezethet a helyzet, ugyanakkor bár a lengyel belpolitikai hangulat rendkívül feszült, egy polgárháború kirobbanásához egyelőre nem adottak sem a feltelek, sem valós hangulat” – szögezte le a Hírklikknek Gordon István. A Lengyelország-szakértőt annak kapcsán kerestük meg, hogy múlt csütörtökön komoly tüntetés volt Varsóban az új kormány ellen, s a jelek szerint – a magyarországihoz hasonlóan – nagyon éles a szakadék a két fő erő között, a leváltott Kaczynski-féle Jog és Igazság Párt, illetve a jelenlegi miniszterelnök, Donald Tusk kormánykoalícióját adó pártok és híveik között. Gordon nem számít arra, hogy új választásokat írna ki a PiS-párti államfő.

Az erőviszonyokról sokat elárul majd, hányan vesznek részt csütörtökön a közmédia elé összehívott, hetek óta szervezett PiS-tüntetésen” – mondta még a csütörtöki varsói demonstráció előtt a Hírklikknek Gordon István, emlékeztetve arra, hogy a fővárosban a választások előtt tartott, az akkor még ellenzéki Donald Tusk által fémjelezett tüntetésen mintegy egymillió ember vonult az utcákra. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon bejött-e a prognózisa, azaz, valóban sokat elárult a 11-i Kaczynski-párti megmozdulás.  „Szerencsére a megfelelő csatornákon tudtam nézni a felvonulást, és végig tudtam hallgatni az azzal kapcsolatos kommentárokat, becsléseket, így végig tudtam követni ezek változását” – kezdte a választ a Lengyelország-szakértő, megosztva velünk ezt az „evolúciót”, ami 35-40 ezres becsléstől kezdve, egészen a félmillióig jutott. 

A szervezők az első bejelentkezésnél azt mondták, hogy több ezren vannak jelen a tüntetésen – ezt követte a (jobb-liberális) Városháza 35-40 ezres becslése – majd az egymás után a pódiumra lépő szónokok, Morawiecki volt miniszterelnök, Kaczynski, a PiS első embere, s a leváltott kormány miniszterei előbb százezer, majd kétszázezer, és végül már háromszázezer emberre srófolták fel a demonstrálók állítólagos számát, sőt, utólag már félmilliós szám is elhangzott. Mindeközben a kormányoldal nem volt hajlandó további saccolásokra. Azt Gordon szerint nem tudni, hogy mi az igazság, ő maga sem tartja reálisnak azt, hogy Kaczynskiék mellett csak 35-40 ezer ember tüntetett volna.

Ugyanakkor 800 ezer-1 millióra tippelték a két héttel az október 15-i választások előtti Tusk melletti tüntetésen résztvevő hívek számát – emlékeztetett. Szerinte azonban annyi bizonyos, hogy a feltételek nem voltak egyformák. Mint magyarázta: ha tényszerűek akarunk maradni, akkor bele kell számolni a két demonstráció körülményei közti eltéréseket is. Tuskék október eleji tüntetésén hatalmas előkészítő munkával gyűlt össze annyi ember, ráadásul azt vasárnap tartották, verőfényes napütésben, s délután, amikor az emberek ráértek – ezzel szemben Kaczynskiék rövidebb előkészületekkel hívták az utcára a híveiket, kemény fagyokat követő fagyos napra, munkanapon, az esti órákban. Szerinte éppen azért, mert a feltételek nem voltak azonosak, így nyugodtan számolhatunk minimum dupla szorzóval a mostani tüntetést illetően, s ha ezt tesszük, akkor talán leszűrhetünk valami fajta következtetést. Támpont lehet az is, Tuskék nyári demonstrációján a város megtelt, forgalma bizonyos pontokon leállt, annyian mozogtak a belvárosban. 

Ha valóban tudnánk, hogy mennyien voltak, akkor lehetne számolni és következtetéseket levonni” – mondta Gordon, hozzátéve azonban, hogy ami viszont tény: a választások óta észrevehetően csökkent az emberek között a PiS támogatottsága. Ezt mutatja az IBRIS lengyel közvélemény-kutató legfrissebb, január 8-10. közötti felmérése is.

A Magyar Nemzet tudósítása  

Lengyelország fővárosának utcáira vonultak azok a tömegek, akik nem értenek egyet az új balliberális kormány agresszív törvénytelenségeivel” – idézte a Magyar Nemzet helyszíni tudósítását Gordon, megemlítve, hogy a lap tudósítója csak legalább kétszázezer tüntetőt emlegetett. Mint némileg szarkasztikusan megjegyezte: „Lengyelországnak a történelme folyamán nemigen volt bal-liberális kormánya, ez a mostani pedig egyértelműen centrista, jobbközép, liberális kormány” – szögezte le. Tusktól egész életében rendkívül távol álltak a szocialista és egyéb baloldali eszmék, s ne feledjük, az Európai Unióban a kereszténydemokrata tagokból álló Európai Néppártnak volt az elnöke, s az egyértelmű, hogy egy balliberális ember nem vezethet jobbliberális pártcsoportot.


A helyzet Lengyelországban egyértelműen élesedik, két prominines PiS-vezető múlt heti letartóztatása és a PiS-ből érkezett államfő reakciója óta még jobban bedurvult (az erről szóló cikkünket itt olvashatják). Ennek alapján merül fel, vajon benne van-e a pakliban az, hogy Andrzej Duda államfő új választások kiírásával tovább fokozza a helyzetet, ahogy lehet is olvasni az erről szóló vitáról? Gordon szerint nem sok jóra vezethet egy előrehozott választás a jelen helyzetben Kacziynskiék számára. Hiszen a választások óta – mint azt a már emlegetett legfrissebb IBRIS-felmérés is mutatja – csökkent a népszerűségük. Így, egy ilyen helyzetben, az új választás sokkal inkább Tuskékat segítené. A jelenlegi kormánykoalíció mintegy húsz százalékos fölénnyel nyert, s a PiS népszerűségvesztése a jelenlegi kormánykoalíció kétharmadáig is elvezethet – mutatott rá.

S attól vajon lehet-e tartani, hogy polgárháborúig fajul a helyzet? – kérdeztük. „A szenzációhajhász de felelőtlen újságírók természetesen megemlítik, hogy akár polgárháborúhoz is vezethet egy ilyen helyzet, s bár a lengyel belpolitikai hangulat rendkívül feszült, de egy polgárháború kirobbanásához egyelőre nem adottak sem  a feltételek, sem valós hangulat” – szögezte le Gordon István.