Kaczynskiék csütörtöki tüntetése eldöntheti, mi fog történni Lengyelországban 

NVZS 2024. január 11. 07:15 2024. jan. 11. 07:15

„Egyértelműen meggyengült a Kaczynski-féle Jog és Igazságosság Pártja, s a nem oldalirányos, azaz független média egyre többször úgy fogalmaz, hogy süllyed a PiS hajója” – vonta le a következtetést a Lengyelországban történtből Gordon István. A Lengyelország-szakértő megjegyezte: a volt kormánypárt nem tud belenyugodni a vereségébe, s abba sem, hogy a soraikból letartóztatnak embereket. a magas rangú PiS politikusok kedden végrehajtott letartóztatásai kapcsán kerestük meg. Mint mondta, az erőviszonyokról sokat elárul majd, hányan vesznek részt csütörtökön a közmédia elé összehívott, hetek óta szervezett PiS-tüntetésen. Gordon emlékeztetett rá, hogy Donald Tuskék szavára a választások előtt egymillió ember vonult fel Varsóban.

A nemzetközi médiában is végigfutott annak a híre, hogy kedden este a lengyel elnöki palotában a rendőrség letartóztatta Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, a ma már ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt korábban szabadságvesztésre ítélt, de a jogerős ítéletet megelőzően, 2015-ben elnöki kegyelemben részesített képviselőit. Az államelnök akkor is Andrzej Duda volt, akinek a meghívására tartózkodott a palotában a rendőrség által – már Duda távozása után – ott elfogott két politikus. 

Mint a Népszava összefoglalta: a bíróság decemberben ítélte kétévi letöltendő szabadságvesztésre Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket, azelőtt, hogy akkor meg született volna a jogerős ítélet. Emiatt a legfelsőbb bíróság idén júniusban új eljárást rendelt el Kaminski és Wasik ellen, majd a decemberben megszületett ítélet alapján a varsói kerületi bíróság hétfőn kezdeményezte Kaminski és Wasik börtönbe szállítását.

A mostani intézkedéseket a korábbi kormányt vezető, ma már ellenzéki PiS prominensei mélységesen elítélték, volt, aki államcsíny-kísérletről, beszélt, mások politikai foglyoknak nevezték a letartóztatottakat. Ugyanakkor Donald Tusk kormányfő nyugtalanítónak nevezte, hogy az államfő részt vesz az állami berendezkedést érintő káoszban és konfliktusban. A büntető törvénykönyvet idézve Tusk aláhúzta, büntetőjogi felelősség terheli azt, aki egy bűntett elkövetőjét bújtatja. 

Vajon meddig, hova fajulhat ez a mélységes szembenállás? Gordon Istvánt kérdeztük. 

A szakértő szerint korai lenne bármit jósolni. Csütörtökön talán már biztosabb alapra támaszkodva lehet véleményt formálni, ugyanis két fontos dolog is várható. Az egyik – ami sokat meg fog mutatni az erőviszonyokról – a Kaczynski által a köztelevízió varsói székháza elé hirdetett, s már hetek óta szervezett tüntetés. A szakértő arra számít, hogy erre most majd rácsatlakoztatják a keddi letartóztatások elleni tiltakozást is. 

A másik esemény jogi jellegű. Nyilvánosságra hozzák a Legfelsőbb Bíróság azon részlegének jogi álláspontját, amely megpróbálja elérni az októberi választások megismétlését. A tervek szerint azt teszik majd közzé csütörtökön, hogy miért volt szerintük érvénytelen a Donald Tusk győzelmével végződött októberi választás, s hogy miért is kell újat kiírni helyette. Ugyan még pletykaszintű információ csupán, de a PiS egyik képviselője „kikotyogta”, hogy január 31-ével megdöntik Donald Tusk kormányát – számolt be Gordon István. 

Vajon a szakértő szerint fel lehet-e tüzelni annyira a PiS támogatóit, hogy fokozódjon a szembenállás az eleve kettészakított országban? – kérdeztük. „Hol nem lehet?” – kérdezett vissza. Szerinte mindenképpen sokat elárul az erőviszonyokról, hogy milyen nagy lesz a PiS-féle csütörtöki tüntetés, összehasonlítva azzal, hogy Donald Tusk Varsóban nyáron félmillió embert tudott az utcára vinni, majd a választások előtt már egymilliót. „Ez döntő lesz arra nézve, hogy mi fog történni az országban” – szögezte le.

„Ami bizonyos, a PiS nem tud belenyugodni a vereségbe, s abba sem, hogy a soraikból letartóztatnak embereket” – húzta alá Gordon István, emlékeztetve arra, hogy komoly, az országban nagy visszhangot kiváltott ügyek voltak, például a vízum- vagy a Pegazus-botrány, s ezeknek pontosan megvannak a felelősei. „Kaczynskiék védeni próbálják magukat, és mindent elkövetnek ennek érdekében” – mutatott rá, példaként hozva fel erre azt, ahogy a most letartóztatott két embert próbálta megóvni a börtöntől.

S nem csak az bizonyos, hogy a PiS nem tud belenyugodni a választási vereségbe, éppen ennyire egyértelműen látszik az is, hogy „a PiS egyértelműen meggyengült, s a nem oldalirányos, azaz független média egyre többször már úgy fogalmaz, hogy süllyed a PiS hajója”. Mint hozzátette: Kaczynskiék nem találják a helyes fogásokat, fenyegetőznek, durva dolgokat csinálnak.

És az is látszik, hogy tudják, Tuskék különféle lépésekre készülnek, de azt már nem tudják, mikor, mire számítsanak. A kormánypárt pedig annyira összetart, annyira nem engednek ki információkat, hogy legfeljebb félinformációkra építhet az ellenzékbe került volt kormányzó párt. 

Nagyon sok hibát vétett a PiS a kampányban, csak Tusk személyével, lejáratásával foglalkoztak, fontos dolgokra nem jutott energiájuk, pedig tudni lehetett – még ha nem is pontosan –, hogy mire készül az akkori ellenzék – jegyezte meg Gordon, példaként említve, hogy létrehozták az elszámolásokkal megbízott bizottságokat, mondván: ahhoz, hogy rend legyen, a PiS és a média megtisztítására és felelősségre vonására van szükség. Volt, aki például kijelentette, hogy nem bosszút akarnak állni, csak egyszerűen szükség van arra, hogy lezárjanak egy korszakot, a PiS nyolcéves kormányzásának az időszakát, és akkor lehet elindulni a változás útján. Az persze teljesen világos volt, hogy a közmédiával kezdenek – erre még számított is a PiS, de arra nem, hogy már az első napokban letartóztatások lesznek, bár arról is volt korábban szó.

Ami a mostani letartóztatásokat illeti, Gordon rámutatott: durva hiba eredményeként vált lehetővé az ellenük megtett lépés, hiszen 2007-ben – az akkori központi korrupcióellenes központ vezetőjeként, illetve helyetteseként – földmutyiba keveredtek, olyan döntéseket hoztak, amelyek nemhogy gyengítették volna, de még erősítették is a korrupciót (később a legutolsó Morawiecki-kormány belügyminisztereként, illetve miniszterhelyettesként dolgoztak). Őket jóval később első fokon elítélték, majd 2015-ben az államfőnek kinevezett Andrzej Duda első intézkedései egyikeként kegyelmet adott nekik, ám durva hibát vétett, mivel nem várta meg ezzel a jogerős, másodfokú ítéletet. 

De Tuskék erre is, mint nagyon sok minden másra, felkészültek – magyarázta Gordon, további példaként említve: nyomban azután, hogy december 13.-án megkezdhette a működését az új kormány, 16 vajdaságból tízben azonnal lecserélték az első embert, s a cserék azóta is folyamatosak. Ezzel együtt sem sikerült még mindenkit leváltani, például a közmédiában sem. Kaczynskiék sajtója még itt-ott-amott működik, s azok „az igazságot továbbra is csak nagyon távolról kerülgetik”.