A számok is azt mutatják: életek ezreit mentené meg, ha általánossá tennék a maszkviselést

NVZS 2021. október 19. 12:02 2021. okt. 19. 12:02

„Nem szabad kérdezni, mert akkor elpénecolod” – ezzel a régi zsidó közmondással reagált Falus Ferenc, amikor megkérdeztük: mi a véleménye arról, amit a kormány üzent válaszul a főpolgármesternek a maszkviselés szigorítására vonatkozó kérésére. A korábbi országos tiszti főorvos szerint Karácsony Gergelynek nem kérdeznie kellene, hanem szigorítani, amennyire azt saját hatáskörben megteheti. A maszk viselése az előrejelzés, számítások szerint emberek ezreinek az életét mentené meg, de a kormány nem hajlandó meglépni, tartva a népszerűségvesztéstől, ami választások előtt nem lenne számára kívánatos.

Levélben fordult a napokban a belügyminiszterhez Karácsony Gergely, azt kérve Pintér Sándortól, hogy a kormány szigorítson a maszkviselési kötelezettségen. A Fővárosi Önkormányzat szerint a mostani járványhelyzetben indokolt a szigorítás, ám azt saját hatáskörben nem teheti meg. Mint a 444.hu megírta, a főpolgármester azt fogalmazta meg, hogy ha a kormány nem akar országos intézkedést hozni, adjon jogot az önkormányzatoknak a szabályozásra. Ha ez megtörténne, a főváros a Magyar Tudományos Akadémia ajánlása alapján járna el: zárt terekben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön kötelezővé tennék a maszkviselést.

Pintér Sándor ugyan nem, de az EMMI reagált a főpolgármester levelére, igaz, csak az ATV Híradójának a kérdésére adott írásbeli válaszban. „A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú...a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti” – fogalmaztak.

Kérdésünkre, mit szól ehhez a meglehetősen cinikus válaszhoz, Falus Ferenc úgy reagált: jobb lett volna nem kérdezni, hanem bevezetni. Hiszen már az is példaértékű lenne, ha a budapesti tömegközlekedésben ismét kötelező lenne a maszkviselés. „És az is példaértékű lett volna, ha például az előválasztás eredményhirdetésére nem maszk nélkül, szorosan egymás mellett állnak ki a politikusok”. A korábbi országos tiszti főorvos azt üzeni: nézzék meg a nyugat-európai politikusokat, ők hogyan állnak ki ilyen helyzetekben az emberek elé.

Nem véletlen, hogy a Magyar Tudományos Akadémia is a maszkviselésre szólított fel minapi felhívásában, miként az sem, hogy Falus András immunológus az „Életmentő arcmaszk” címet viselő cikkét hozta le legutóbb az ÉS. Az írásban az immunológus a – Bill Gates által is támogatott – amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező szakemberek prognózisára hivatkozott. Ők olyan járványstatisztikai eljárást fejlesztettek ki, amely országonként pár hónapra előrejelző valószínűségi elemzést is készít. Eszerint az év végéig több ezer ember életét tudná Magyarországon megmenteni, ha hordanák az arcmaszkot.

Forrás: IHME

Az IHME egyébként heti rendszerességgel frissíti egy-egy ország átfogó előrejelzését (nem csak grafikonokat közöl), a legfrissebb, október 15-i prognózisában azt írja, hogy ha a következő héten (ez a jelenlegi hét) általánossá tennék a maszkviselést, akkor a modell szerint mintegy négyezerrel kevesebb halálos áldozatot követelne az év végéig a koronavírus-járvány Magyarországon.

És ahogy Falus András a cikkében megjegyezte, „A Magyarországra vonatkozó előrejelző adatok hitelesnek bizonyulnak, azért is, mert a helyi hatóság által megadott és az Infostart napi közleményeiben megtalálható számokkal rendkívül pontos egyezést mutatnak.” 

(A Hírklikk egyébként korábban szintén többször használta az IHME oldalán fellelhető információkat, adatokat és előrejelzéseket, s mi is azt láttuk, hogy ezek rendre meg is valósulnak.)

Ami pedig a járványhelyzetet illeti: Falus Ferenc felhívta arra figyelmet, hogy a helyzet folyamatosan romlik. Korábban a heti növekedési ütem heti 30 százalék volt, most már 50 százalék. A hétfőn közzétett adatok szerint a péntek-vasárnap hivatalos adatai szerint a három nap alatt 3274 új fertőzöttet igazoltak, s elhunyt 51 beteg (az elhunytak száma 30 402 főre emelkedett). Az előző hétvégi három nap alatt az új megbetegedettek száma 2046, az elhunytaké pedig 28 volt.