A trumpi forgatókönyv Magyarországon is megvalósulhat

HírKlikk 2021. január 22. 06:30 2021. jan. 22. 06:30

Donald Trump elnöksége az antitézise volt szinte mindennek, amiben hiszünk. A Capitolium megrohanása sötét pillanat volt, de nem jelenti a modern demokrácia végóráját: a demokratikus rend öngyógyító ereje meg fog mutatkozni. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy túl vagyunk a nehezén – írta az Euractiv portálon vendégkommentárjában Donáth Anna. Trump receptje túl hatásos ahhoz, hogy az európai populisták ne használják fel, ezért (is) nélkülözhetetlen a transzatlanti párbeszéd.

Trump mindvégig súlyosan aláásta a demokráciát, hamis híreket és gyűlöletet terjesztett, támadta a demokrácia legalapvetőbb intézményeit. Elmosódott a megkülönböztetés a tények és a vélemények között, az objektív tények elvesztették tekintélyüket, és ezt a „mi-ők” megosztó identitáspolitika kísérte. Végül pedig az elnök aláásta a választásokba vetett bizalmat – fejtette ki a Momentum EP-képviselője az Euractiv felületén.

A Trump-jelenség nem elszigetelt eset, hanem mélyebb és ijesztőbb tendenciák megmutatkozása, és nagyon súlyos veszélyeket rejt. A személyek győzelme az intézmények – köztük pártok – felett például kikapcsolja a fékek és ellensúlyok alapvető rétegeit. Az informális vadnyugat korában élünk: a modern demokrácia történetében soha nem volt könnyebb megkérdőjelezni gyakorlatilag bármit, és ezzel gyengíteni a demokratikus folyamatok iránti bizalmat.

„Számunkra, európai polgárok számára, ez nem jelent külpolitikát, hiszen a lengyel és a magyar populisták maguk is kihasználják és erősítik ezeket a trendeket. Van is ok az aggodalomra amiatt, hogy ebben a két országban is megvalósul a trumpi forgatókönyv, a választások aláásása és a hatalom békés átadásának elutasítása” – írta a magyar képviselő. Úgy vélte: Trump megmutatta, milyen lehetőségek rejlenek a választási eredmények populista interpretálásában, és ha ez megtörténhetett az Egyesült Államokban, megtörténhet máshol is, ahol a populisták még Trumpnál sokkal mélyebben behatoltak a demokratikus intézményekbe. „Hiszek abban, hogy a demokrácia minden idők legrugalmasabb politikai rendszere. A demokrácia tézise és a populizmus antitézise szintézist alkot majd – írta.

Amerikában a gyógyulás Donáth szerint megkezdődött Joe Biden beiktatásával, és az amerikai társadalom le fogja győzni a kihívásokat. A demokráciát gyengítő mai trendeket fel lehet használni a jövő demokráciájának erősítésére – írta, és felsorolt néhány példát arra, hogy miként lehetne csökkenteni az egyszerű szavazók és a politikusok közötti távolságot, és erősebb civil részvételt biztosító politikai rendszert kialakítani, például a közösségi oldalak segítségével. Globális vitában kell kidolgozni, hogy miként lehet felkészülni egyfelől a választási eredmények tagadására, másfelől a populizmus után a demokrácia helyreállítására. Az elmúlt hónapok eseményei az előbbire való felkészülést segítik elő, Amerika következő hónapjai-évei példát mutatnak majd az utóbbira – írta Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

Forrás: Hírklikk