A zsarolás nem teremthet iskolát

HírKlikk 2020. november 23. 20:10 2020. nov. 23. 20:10

Ezzel a címmel közölt kommentárt a konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung, feltéve a kérdést: a notórius másként gondolkodóknak talán el kellene gondolkodniuk azon, hogy nem akarnak-e az EU tagjai helyett az unió partnerei lenni. Igaz, akkor kevesebb pénzhez jutnának.

A szerző szerint, az európai egyesülés alapvető kérdése, hogyan képes az unió teret engedni a tagjai eltérő érdekeinek anélkül, hogy veszélyeztetné az unió egységét, és mit tud tenni, ha egyes tagállamok kormányzási gyakorlatát a többiek a közös értékek megsértéseként értelmezik?  Erről van szó a jogállamisági mechanizmus bevezetése körüli mostani vitában is, amely feszültséget kelt az EU-ban, olyan feszültséget, amely nem oldható fel úgy, mint egy hétköznapi elosztási konfliktus. Nyilvánvaló, hogy az EU a legutóbbi bővítésekkel heterogénebb lett – állapítja meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Milyen jó lenne, ha „Európa” egy nagy, cselekvőképes és szolidáris szereplő lenne. De realista módon kell szemlélni a világot: ez aligha valósulhat meg, ha a tagállamok nem azonos értékek talaján állnak, vagy ha „Brüsszelben” látják az ellenséget. Ha meg akarjuk akadályozni, hogy a zsarolás rendszeressé váljon, nem lehet megkerülni az eltéréseket és a nézeteltéréseket. 

Talán a notórius másként gondolkodóknak kellene feltenni maguknak a kérdést, hogy nem akarnak-e inkább az unió partnerei lenni, még akkor is, ha ez esetben a támogatások nem lennének ilyen bőségesek, mint most. Addig is azonban a kompromisszumok keresése az EU szerveződési elve – írta a szerző. 

 
Forrás: Hírklikk