Áder úr, megköszönnénk, ha néha mondana valamit Magyarországról

Föld S. Péter 2020. szeptember 24. 10:10 2020. szept. 24. 10:10

Sokan hiányolják az államfő közéleti szerepvállalását. Áder János hivatalának közlése szerint, sokat dolgozik, törvényeket tanulmányoz, kinevez és fogadásokat ad, de a magyarországi viszonyok mintha kívül esnének a látókörén. Ádert már nem Magyarország piti ügyei, hanem a nagy távlatok foglalkoztatják, az átlagemberek számára beláthatatlan, csak számára mérhető horizontok. Miközben mi idehaza a saját bajainkkal vagyunk elfoglalva, gazdasági visszaeséssel, inflációval, a magyar állam feje az emberiség jövőjével foglalkozik. Most azonban megszólalt a Covid vírus kapcsán.

Igaz, nem idehaza, hanem New Yorkban, az ENSZ jubileumi, 75. közgyűlésén vetítették le videón azt a beszédét, amelyben elmondta, hogy az emberiségnek, ha nem figyel az intő jelekre, még a koronavírusnál is súlyosabb válságokkal kell szembesülnie. És innentől Áder már sínen volt, mondta, amit egy ideje mondani szokott: hogy a Föld erőforrásai végesek, ha pazarlón bánunk a természet kincseivel, előbb-utóbb baj ér bennünket.  

Megannyi tanulságos, megszívlelendő megfogalmazás. Igaz, néha szívesen hallgatnánk a mi államfőnk véleményét arról is, ami idehaza, a mi országunkban történik. Hogy a gazdaság mérhetetlen módon hanyatlik, a szegénység viszont ezzel párhuzamosan nő, a jogállam romokban, és a kormány a keresztényi értékekre hivatkozva, az egyetlen valóban keresztény egyház ellen visel hadjáratot. Volna miről beszélnie Áder Jánosnak a magyar viszonyokat illetően is, feltéve, ha helyesen értelmezné a munkakörét. Mert lehet, és kell is a Föld, a következő nemzedék jövőjéről gondolkodni, nagyon is helyénvaló az aggodalom, de akkor nem az államfőséget kellett volna anno elvállalni, hanem az ENSZ-ben, vagy valamelyik környezetvédelemmel foglalkozó nemzetközi szervezetben megpályázni egy állást.

Emlékszünk, amikor Ádert először választották államfőnek, azt mondta, hogy szemben elődjével, a dicstelenül távozó Schmitt Pállal, ő nem fog automatikusan minden eléje tolt törvényt aláírni. Száz jó törvényből százat aláír, száz rossz közül pedig százat visszadob a parlamentnek újragondolásra.

Nagyon örültünk akkor, hogy ilyen államfőnk lesz. Aki mindig tudja, hogy mi a jó, és minden körülmények között meg tudja különböztetni a rossztól. Általában persze mi, átlagemberek is képesek vagyunk erre, mi is érezzük, mekkora gazemberség, amit Orbán Viktor és kormánya kicsinyes bosszútól vezérelve, Iványi Gábor egyházával művel. Nem Iványit rövidítik meg, nem tőle veszik el a gázt, a villanyt és a vizet, hanem azoktól a szegényektől, akiket Iványi egyháza – gyakorlatilag egyedüliként Magyarországon – számkivetett körülmények között is támogat.

Erről nincs szava Áder Jánosnak, aki most arról értekezett a New York-i közgyűlés vetítővásznán, hogy az emberiségnek a Covidnál is súlyosabb kihívásokkal kell szembenéznie

Áder úr, megköszönnénk, ha néha közös hazánk, Magyarország állapotáról is mondana valamit!