Aggódnak a kisnyugdíjasok: a rezsicsökkentés eltörlésének legnagyobb vesztesei ők lesznek

HírKlikk 2022. július 17. 06:45 2022. júl. 17. 06:45

Megdöbbentette a rezsiszabályok módosítása az ATV Híradójának nyilatkozó nyugdíjas közgazdászt. Nem érti, hogy számolnak a kormány szakemberei, és azt sem, miért adják ezentúl a magyaroknak világpiaci áron az áramot.

Juhász Aranka és férje 160 ezer forint nyugdíjból élnek. Az asszony azt mondja: a gáz nincs bevezetve a házukba, villannyal és fával fűt.

„Nem tudjuk, mi lesz velünk. Sírógörcsöt kaptam. 13 ezerre fizetek 46 ezret? Miből, emberek? Mindent ki kell kapcsolnom? A nyugdíjam így is kevés. Én nyugdíjemeléskor kétezret kaptam" – fakadt ki az ATV Híradójának az idős hölgy.

„Azt gondolom, hogy elment az esze a kormánynak, hogy egy -két nap alatt meghoz egy ilyen döntést”

Ezt már az ormánsági Drávaszerdahely polgármestere állítja, aki szerint a kis falvak önkormányzatai is olyan rossz anyagi helyzetben vannak, hogy nem tudnak majd segíteni a mélyszegénységben élőknek a rezsi kifizetésében.

„Kizárt, hogy tudjon segíteni bármelyik önkormányzat. Az a polgármester, aki azt állítja hogy fog tudni segíteni, hazudik. Ha ezek az energiaárak lesznek egy önkormányzatnál is, ha csak a közvilágítást nézzük, akkor az horribilis lesz. Igen, én személy szerint elgondolkodtam rajta, hogy este tízkor lekapcsolom a közvilágítást" – fűzte hozzá a polgármester.

Holoda Attila úgy véli, most a spórolás reményében sokan előveszik a már kiselejtezett vas- és cserépkályhákat: „Ezekben a cserépkályhákban elkezdenek eltüzelni gyakorlatilag mindent, ami a kezük ügyébe kerül és éghető. Ennek következtében az a CO2 kibocsájtás, ami korábban cél volt, tarthatatlan lesz" – jegyezte meg az energetikai szakértő.

Szakértők szerint

a rezsicsökkentés korlátozásának legnagyobb vesztesei a kisnyugdíjasok lesznek, és azok, akik eddig villannyal melegítették otthonukat.

Forrás: atv.hu