Apáti és a berlini áldozatok

Dr. Dávid Ferenc       2021. május 10. 18:08 2021. máj. 10. 18:08

„A PC-terror második áldozata a Herthánál” címmel írt jegyzetet a Magyar Nemzetben Apáti Bence. Álláspontja szerint Jens Lehmann lett a cancel culture, a törlés kultúrájának újabb áldozata Németországban. A második. (Az első, mint azt mindenki tudja, Petry Zsolt volt.) Apáti szomorúan konstatálja, hogy a világhírű kapust (a Hertha BSC felügyelő bizottságának tagját) egy „kis humorbonbon” és „viccelődés” miatt elmarasztalta a berlini együttes. A klub vezetése elfogadhatatlannak tartotta Lehmann-nak azt az üzenetét, amely egy színes bőrű stuttgarti sportemberről így szólt: „Dennis a ti fekete emberetek, hogy meglegyen a kvóta?” A következmény ismert: Lehmann (is) lapátra került.

Egy héttel ezelőtt „Kapussors Berlinben: Petry után Lehmann” címmel már foglalkoztam az üggyel. Naiv módon abban reménykedtem, hogy még a „nemzetes” firkászok is képesek felfogni, megérteni a történtek lényegét. Tévedtem. Apáti ugyanis így fejezi be hétfői írását: „a Hertha a szokásos ügymenetnek megfelelően, ahogy Petrynél már megtapasztalhattuk, azonnal elbocsátotta Lehmannt. Az elbocsátásról ugyan valóban sok médium beszámolt, de Petry óta sok víz lefolyt a Dunán, az első áldozat megacélozta a szíveket és a lelkeket. Lehmann már csak az a második lehetett, akinek a története hallatán mind­össze unottan felnéztünk és rezignáltan nyugtáztuk, hogy ilyen hely lett Európa. Szomorú.”

Bizony szomorú. Szomorú, hogy Apáti Bence, a Budapesti Operettszínház – amely állami fenntartású színházművészeti szervezet – balett igazgatója vélhetően közalkalmazotti státuszban dolgozik, és sok-sok művész munkáltatója. Érdekes lehet, amikor beosztottjaival humorizálgat, és származásuk szerint osztályozza őket.

A másodállásban zsurnalisztaként tündöklő jegyzetíró nem tudja, vagy nem akarja ismertetni, hogy a Hertha BSC egy igazi nemzetközi együttes, ahol bevándorlók gyermekei és idegenlégiósok tucatjai fociznak. Annyira internacionális a csapat, hogy még a magyarokat is befogadják: Dárdai Pál – játékosként és edzőként – a klub örökös tagja, a középső fia május 10-én írt alá hosszú távú professzionális szerződést a BSC-vel. A Hertha stadionjában (öltözőjében, irodáiban stb.) sok minden elhangozhat, de rasszizmust sejtető mondat biztosan nem!

Ebben a közegben természetesen nem megengedett „feketézni” és „kvótázni”, mint ahogy egész Németországban tilos. Persze a táncoslábú Apátira és mocskos szájú baráti társaságára ezek a szabályok nem vonatkoznak, nekik szabad itthon „más” nyelven írni: nyíltan buzizhatnak és fekázhatnak, burkoltan zsidózhatnak és cigányozhatnak. Következmények nélkül. 

Apáti Európa helyzete miatt szomorú, holott Berlinben csak úgy jártak el, ahogy egy demokratikus országban illik. Petry és Lehmann nyilatkozatai elfogadhatatlanok voltak, így hát menniük kellett. A közpénzből fizetett magyar balett igazgatónak viszont nem kell félnie attól, hogy szennyes mondatai miatt eltávolíthatják állásából. Ellenkezőleg: egy kormánypárti kiadvány biztosít helyet/teret elfogadhatatlan nézeteinek és visszataszító sorainak. No, én meg ezért vagyok szomorú. De nagyon.