Atombomba bevetését javasolta a hurrikánok ellen Trump

HírKlikk 2019. augusztus 26. 14:51 2019. aug. 26. 14:51

Atombomba bevetését javasolta többször is Donald Trump amerikai elnök a hurrikánok ellen egyes források szerint, akik fültanúi voltak az elnök nem nyilvános megjegyzéseinek, és akiket tájékoztattak az amerikai nemzetbiztonsági tanács ülésein elhangzottakról - jelentette az Axios hírportál. Trump hamis hírnek nevezte hétfőn a Twitteren a hírportál jelentését.

Az Axios által idézett források szerint az elnök hivatali ideje első évében többször is javasolta bel- és nemzetbiztonsági tisztségviselőknek, akik tájékoztatást adtak neki a hurrikánokról, hogy vizsgálják meg atombomba bevethetőségének lehetőségét az Egyesült Államok területe felé közeledő trópusi viharok szétoszlatására. Arra a kérdésre, hogy az illető tisztségviselők hogyan reagáltak az elnöki javaslatra, egy forrás felidézett egy esetet: leírása szerint döbbenet és csend volt a teremben, egy tisztségviselő pedig azt mondta: meg fogják vizsgálni a lehetőségeket. A tanácskozás után pedig a tisztségviselők tanácstalanul álltak, hogy mitévők legyenek. 
    Trump egy másik alkalommal egy magas rangú tisztségviselővel beszélt a témáról szintén még 2017-ben, és erről is készült feljegyzés, amelyet idézve egy forrás azt mondta: az elnök csak egyszerűen bombáról beszélt. 
    A téma néhány alkalom után többé nem került szóba, és az ötlet nem vált komoly megfontolás tárgyává - írta a hírportál.
    Trump elnök nevetségesnek nevezte hétfőn a Twitteren, hogy atomfegyverrel akarta volna szétoszlatni a nagy hurrikánokat, mielőtt partot érnek az Egyesült Államokban. Állítása szerint soha nem beszélt ilyenről, az Axios jelentése csak egy újabb "hamis hír". 
    Az Axios szerint a hurrikánok szétoszlatásának ötlete atombomba felrobbantásával már jóval korábban felmerült: Dwight D. Eisenhower elnök hivatali idejében (1953-61) beszélt róla először egy kormány által megbízott tudós, majd még többször előkerült a téma, de a tudósok többsége mindig egyetértett abban, hogy az ötlet nem valósítható meg, sőt a bomba még nagyobb kárt okozhat, mint maga a hurrikán.

Forrás: MTI/Hírklikk