Az amerikai nagykövet keményen beszólt a kormánynak LMBTQ-témában

HírKlikk 2023. június 16. 21:00 2023. jún. 16. 21:00

A nyíltan meleg David Pressman felszólalt péntek este az idei Budapest Pride fesztivál megnyitóján a Margit-szigeten.

Bár elmondta, szíve szerint csak a szabadságról és a szerelemről beszélne, szerinte nem lehet nem megemlíteni a gyűlöletet is a kérdésben. „Nem mentség, hogy egyesek politikai haszonszerzésből szítanak gyűlöletet, de ennek a következményei másokra nézve igenis valósak és tragikusak” – tért ki a homofóbia okozta lelki sérülésekre a nagykövet, írja a hvg.hu.

Magyarországot egy sokszínű országnak ismerte meg, ahol élnek meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és interszex emberek, akik ugyanúgy megérdemlik, hogy büszkék lehessenek saját identitásukra – és országuk is büszke legyen rájuk –, mint mindenki más. Miközben a kormány összeesküvés-elméletekről beszél és nyugati propagandának próbálja beállítani az identitásukat, az valójában ezeknek az embereknek a saját hazaszerető, magyar szívéből jön.

Pressman felhívta rá a figyelmet, hogy lassan egy éve érkezett Budapestre, mégis ez az első beszéde, amelyet LMBTQ-témában tart, ezt pedig azért tartja fontosnak, mert az Egyesült Államok kiáll az egyenlőség mellett. „Magyarország úgy döntött, hogy a Nyugathoz akar tartozni, annak alapvető értékeihez pedig tartja magát, mert látta, mi történik, ha nem ezt az utat választjuk” – mondta a nagykövet, majd arról beszélt, hogy a kirekesztés mindig apró lépésekkel kezdődik, ez történt a Holokauszt idején is.

„Hiszek benne, hogy a világban – és Magyarországon – több a szabadság és a szeretet, mint a félelem és a gyűlölet, emiatt optimista is vagyok” – zárta beszédét.

Forrás: hvg.hu