Az EU kivárja a magyar elnökség végét, és utána szankcionálná újra Oroszországot

HírKlikk 2024. október 22. 14:05 2024. okt. 22. 14:05

Az uniós országok csak januárban folytatják a megbeszéléseket arról, miként lehetne csapást mérni az orosz gazdaságra – értesült a Politico. Ekkor ugyanis Magyarország – amelyet Moszkva legszorosabb uniós szövetségesének tartanak – átadja az EU soros elnökségét Lengyelországnak.

Januártól nemcsak egy új Bizottság lép színre, de Magyarországtól az a Lengyelország veszi át az EU politikai napirendjét meghatározó soros elnökségét, amely Ukrajna talán legelszántabb támogatója az unióban. Ezért is van jelentősége annak, hogy – mint a Politico megtudta – az EU még kibekkeli Orbán Viktor vezetését, és csak utána tér vissza az orosz gazdaságot sújtó intézkedésekre – írja az Euronews.

Varsó már jelezte, hogy a hat hónapos ciklust arra akarja felhasználni, hogy keményebben lépjen fel a kontinensre áramló orosz olajjal szemben, amely továbbra is a Kreml kulcsfontosságú bevételi forrása – írja a brüsszeli lap.

„Az orosz energiaimport egyre növekszik" – mondta Krzysztof Bolesta, lengyel klíma- és környezetvédelmi miniszter a hét elején egy luxemburgi miniszteri találkozón. „Ez rossz jel. Ezzel foglalkoznunk kell."

Az EU már korábban is vezetett be korlátozásokat az orosz olajra, és jelentősen csökkentette a vezetékes gáz vásárlását. Moszkva azonban számos jól ismert kiskaput használ ki, és egyre nagyobb a nehezen nyomon követhető tartályhajók flottája, amelyek még mindig orosz fosszilis üzemanyagokat értékesítenek világszerte.

„Az uniónak sürgősen át kell értékelnie szankciós stratégiáját, hogy javítsa annak kialakítását és végrehajtását, és a lengyel elnökség minden bizonnyal jó lehetőséget kínál erre" – mondta a lapnak Maria Shagina, az International Institute for Strategic Studies közgazdásza.

Diplomaták és EU-s tisztviselők szerint Orbán Viktor arra használta fel országa elnökségét, hogy gyakorlatilag leállítsa a szankciókról szóló tárgyalásokat. A tagállamok most Lengyelországtól várják, hogy felelevenítse a napirenden lévő kényes kérdéseket.

Ukrajnában kemény tél közeleg, de a katasztrofális magyar elnökség vége is – mondta egy névtelenséget kérő magas rangú uniós diplomata. Mint mondta, „reméljük, minden olyan kérdés, amely Magyarország nem konstruktív blokkolásának túszává vált, a szükséges sürgősséggel megoldódik. A friss levegőt mindenképpen nagyon várjuk."

Egy másik diplomata szerint egyre inkább tudatosul, hogy a szankciók fókuszát finomítani kell. „El kell fogadnunk, hogy a szankciórendszer nem úgy működik, ahogy kellene – problémák vannak a cseppfolyósított földgázzal (LNG), problémák vannak az olajjal, problémák vannak bizonyos kereskedelmi árukkal" – mondta a diplomata.

Ahhoz azonban, hogy egy új csomag elindulhasson, az Európai Bizottságnak, tehát az EU végrehajtó testületének előbb javaslatot kell tennie az intézkedésekre a 27 tagállamnak. „Mindenekelőtt a Bizottság javaslatára van szükségünk" – mondta egy uniós diplomata. „Nem hibáztathatjuk Magyarországot, ha nincs miről beszélnünk." Bármilyen új szankciónak persze a magyar ellenállást is le kell győznie, még akkor is, ha már nem Budapest irányítja a napirendet.

Emlékezetes, hogy Brüsszelben Orbán Viktor már a magyar soros elnökség elején kiverte a biztosítékot Moszkvában és Pekingben, majd Trumpnál tett „békemissziós" tárgyalásaival, amelyeket nem egyeztetett az uniós intézményekkel. Emiatt tiltakozásul több ország nem vett részt miniszteri szinten az Európai Unió Tanácsának a magyar soros elnökség által szervezett informális ülésein.

 

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom