Az EU, Szlovákia, Magyarország...és Orbán számára is nagy a szlovákiai választás tétje

NVZS 2023. szeptember 27. 07:30 2023. szept. 27. 07:30

„A hétvégi szlovákiai választás egy sokismeretlenes egyenlet, a végkimenetelének pedig nagy a tétje.” Ezzel kommentálta a Hírklikknek Szent-Iványi István az előrehozott parlamenti választásokat, amit a kormányzó jobboldali-liberális nagykoalíció szétesése miatt írtak ki. A külpolitikai szakértővel több szempontból is átbeszéltük ezeket a bizonyos téteket, Európa, Szlovákia, Magyarország, a szlovákiai magyarság és persze Orbán Viktor szemszögét is bemutatva. A fő kérdés az, vajon képes lesz-e újrázni Robert Fico, és ha igen, akkor eltéríti-e majd Szlovákiát a járt Európa-párti útról, s rávezeti-e az EU-ellenes orbáni útra. Szent-Iványi szerint Fico nem túlságosan nagy fölénnyel győzhet ugyan, de az más kérdés, hogy képes lesz-e kormányt alakítani, ugyanis nem sokan hajlandók összeállni vele.

Robert Fico nem akarja olyan mértékben átalakítani Európát, mint a magyar vezető és a világpolitikát sem igyekszik a maga képére formálni – idézte a Financial Times a Carnegie Europe egyik elemzését. A portálunk által is ismertetett írás szerint ennek megfelelően, Fico valószínűleg nem szakítana a nyugati politikával Ukrajna ügyében. De mindenképpen összetűzésbe kerülne a Bizottsággal, ha ugyanazt csinálná a bíróságokkal, a sajtóval és a civil társadalommal, mint a Fidesz.

A tekintélyes brit lap annak kapcsán közölte ezt a cikket, hogy szombaton előrehozott választást tartanak Szlovákiában, amire szokatlanul nagy figyelmet szentel Európa. Ennek oka, hogy esély van a populistának számító és a magyar-ellenes lépéseiről is elhíresült Robert Fico visszatérése. Fico háromszor töltötte be a miniszterelnöki posztot Szlovákiában, s komoly botrányok övezték működését, végül a lemondását is egy súlyos botrány okozta: a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és menyasszonya meggyilkolása után kiderült, az adócsalásokat feltáró újságíró éppen Fico pártjának, a Smer-SD és az olasz maffiának kapcsolatát felgöngyölítő cikken dolgozott. Ennek hatására tüntetéssorozat tört ki Szlovákiában, aminek nyomán először a belügyminisztere, majd két nappal később maga Fico is benyújtotta lemondását. 

A hatalomba való visszatérésén fáradozó, magyargyűlölőként megismert Ficoért szorít ugyanakkor Orbán és a kormánya. Nem csak szorít, tesz is érte, például érdekes módon, éppen a választások közeledtével alakult ki (meglehet, nem véletlenül) menekültválság a magyar-szlovák határon.  

Vajon mi a tétje a szlovákiai választásnak? Szent-Iványi Istvántól különféle szempontok alapján kértünk erre a kérdésre választ.

Elsőként európai oldalról fogalmazta meg a véleményét. Mint kifejtette, a tét nagy, ugyanis eldőlhet, hogy Szlovákia marad-e azon az úton, ahol halad előre, azaz együttműködő Európa-párti kormány áll-e majd a jövőben is az élén, vagy ellenkezőleg, egy zavaros, populista kormányzat kerül hatalomra Robert Fico vezetésével Nem véletlenül figyeli feszülten Európa, hogy mi történik a hétvégén Szlovákiában, ugyanis jogos ez az aggodalom, hiszen Ficoval van már tapasztalat, miután háromszor töltötte be a miniszterelnöki posztot. „Európa pedig tisztában van azzal, hogy hatalomra jutása komoly kockázatot jelent a számára” – fogalmazott.

Magyarország szempontjából a tét az is, hogy bejutnak-e a magyarok a szlovák parlamentbe. A Szövetség néven futó pártszövetség mandátum-szerzése Szent-Iványi szerint fontos lenne, ugyanakkor eléggé bizonytalannak tűnik. Pedig ideje lenne, hogy a magyarságnak végre legyen ismét képviselete a szlovák törvényhozásban azután, hogy két cikluson keresztül nem volt, pontosabban a mostanit megelőzőben csak a félig szlovák-félig magyar Most-Hídnak sikerült. „Remélem, a Szövetség felismeri, hogy csak akkor tud stabil tényező lenni, ha lazít a nagyon szoros együttműködésen a magyar kormánnyal, miután az – nemcsak a szlovákokban, hanem még a magyar kisebbségen belül is – aggodalmakat vet fel” – mondta a szakértő. Hozzátette: az természetesen érthető, hogy egy magyar pártnak konszolidált a kapcsolata a magyar kormánnyal, de a túlságosan szoros alárendeltség nem tesz jót a megítélésének, s erre jó lenne ügyelni – tanácsolta.

Ami pedig Orbán érdekét illeti: a számára az lenne a fontos, hogy Fico kerüljön hatalomba, annak ellenére is, hogy ez önmagában egy óriási paradoxon, hiszen tudjuk, hogy magyar-ellenes, a többi között az ő idején született meg a nyelvtörvény, akkor folyt a kisebbség elleni hecckampány a Malina Hedvig ügy kapcsán, miniszterelnöksége alatt született a törvény, hogy elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki felveszi a magyart, stb. „Fico sok rosszat követett el a magyar kisebbséggel szemben, arról nem is szólva, hogy a várható szövetségese nem más, mint a ténylegesen fasisztoid Kotleba-féle párt, amelynek a nézetei túllépnek még a Mi Hazánkon is” – mutatott rá a külpolitikai szakértő. Szerinte azonban Orbánnak csak az számít, hogy a populista Fico a szövetségese lehet európai ügyekben, felléphet Brüsszellel szemben. Azt tudjuk, hogy Fico Orbánéhoz hasonló nézeteket vall az ukrajnai háború ügyében, azt hangoztatja, hogy Szlovákiának ki kell belőle szállnia, ki kell egyeznie az oroszokkal, nem kellene fegyvereket szállítani Ukrajnának stb. Ezen túl, jogállamisági kérdésekben is Orbán oldalán foglal helyet – sorolta az aggályokat a szakértő.

És szlovák szempontból mi a választás tétje? – kérdeztük. Szent-Iványi arra mutatott rá, hogy Fico újból eltérítheti az országot arról az ígéretes pályáról, amelyen évek óta halad, s ami részben Zuzana Čaputová elnöknek és a jelenlegi kormány által képviselt konstruktív vonulatnak köszönhető.

Mi várható a Visegrádi Négyek együttműködésében egy esetleges Fico-győzelem után? – Erre is kíváncsiak voltunk. A külpolitikai szakértő szerint Orbán bizonyára a V4 együttműködés miatt is Fico győzelmét szeretné. Ám – hívta fel a figyelmet – van a hétvégi szlovákiai választásnál egy lényegesen fontosabb is, az október közepén esedékes lengyelországi, ugyanis azon igazán sok múlik. Ficonak és a kormányának nem lesznek olyan skrupulusai, mint az előző szlovák kormánynak, amelynek külügyminisztere számos nagyon éles bírálatot fogalmazott meg Orbánnal és a rendszerével szemben (amellett, hogy Čaputovának is voltak kritikus megnyilvánulásai). Fico hatalomra jutásával ebből a szempontból ugyan könnyebbé válna Orbán helyzete, de egy ilyen váltás elidegenítené Csehországot, amely akár úgy is dönthetne, hogy kilép a V4-ből – illetve, ha Lengyelországban nagy fordult következne be, akkor két páros állna egymással szemben: a cseh-lengyel és a szlovák-magyar duó.

De ne adjuk fel, nem olyan nagy Fico fölénye, s ugyan húszegynéhány százalékkal várhatóan megnyeri a választást, de nem lesz számára olyan könnyű a kormányalakítás” – latolgatta az esélyeket Szent-Iványi. Ugyanis nem sokan akarnak együttműködni vele, csak a legszélsőségesebb pártok hajlanak erre – mutatott rá. És egyszer már előfordult, hogy Fico nyert, de senki nem állt mellé – emlékeztetett. „Az biztos, a hétvégi szlovákiai választás egy sokismeretlenes egyenlet, miközben a végkimenetelének nagy a tétje”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom