Az Európai Bizottság új kezdeményezése előmozdítaná a szakképzett munkaerő befogadását

HírKlikk 2021. június 11. 16:10 2021. jún. 11. 16:10

Az Európai Bizottság pénteken új tehetséggondozó partnerségprogramot indított el, amely hozzájárul az Európai Unióban tapasztalható szakképzett munkaerőhiány kezeléséhez, és a harmadik országokkal a bevándorlás kérdésében kialakított, kölcsönösen előnyös együttműködés megerősítéséhez.

A program az uniós új menekül-t és bevándorlásügyi csomagjának egyik kulcsfontosságú eleme.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos azt nyilatkozta, hogy a munkaerő továbbképzése alapvető fontosságú, de a bevándorlás fontos szerepet játszhat a szakképzettségi hiányosságok csökkentésében, és az EU innovációs potenciáljának fellendítésében is. „A tehetségügyi partnerségek minden érintett fél – a tagállamok, a partnerországok és maguk a migránsok – számára is hatalmas előnyökkel járhat" – hangsúlyozta.  

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos szerint, szükség van a legális bevándorlásra, mivel Európa munkaképes korú népessége csökken, és számos kulcsfontosságú ágazatban, például az egészségügyben és a mezőgazdaságban hiány van szakképzett munkaerőből. A tehetséggondozó partnerségprogram olyan szakképzett munkaerő migrációt mozdít elő, amely megfelel az európai munkaerőpiaci igényeknek.  

A tehetséggondozó partnerségek uniós szakpolitikai és finanszírozási keretet biztosítanak a harmadik országokkal való stratégiai együttműködéshez, valamint a munkaerő- és készségigények jobb összehangolásához. A program nyitva áll a diákok, a diplomások és a szakképzett munkavállalók előtt, továbbá lehetőséget biztosít a hazatérő migránsok integrációjának javítására is.

Az elmúlt években a bizottság kísérleti projekteket indított el és támogatott pénzügyileg azzal a céllal, hogy megerősítse a legális bevándorlási csatornákat olyan országokból, mint Egyiptom, Moldova, Marokkó, Nigéria, Szenegál és Tunézia, továbbá megnyitotta az Erasmus+ programot és a szakképzést a nem uniós állampolgárok előtt is.

Forrás: MTI/Hírklikk