Az európai menedékrendszer töréspontig jutott

HírKlikk 2024. szeptember 18. 17:10 2024. szept. 18. 17:10

Túlfeszített az EU egész menedékrendszere, és ha Brüsszel szorgalmazza a legális bevándorlást, ahhoz előbb ellenőrzése alá kell vonni a törvénytelen migrációt. Mindenesetre a rendszer ismét töréspontig jutott. A schengeni övezetre már a második egymást követő évben több mint egymillió kérelmező zúdult, ennyi nem érkezett 2015-16 óta – mutatott rá a lap szerkesztőségi cikkében.

Márpedig ez szálka az elégedetlenkedő választók szemében, egyben pedig növeli a szélsőséges pártok népszerűségét. Csakhogy a munkaerőhiány, valamint az elöregedő lakosság miatt nagy-nagy szükség van külső utánpótlásra. Tíz év alatt – 2021-ig – ötmillióval csökkent a munkaképes korú népesség száma.

Megszületett ugyan tavasszal a menedékreform, de azt Magyarország és Lengyelország nem fogadta el a befogadott kérelmezők kötelező elosztása miatt. Sőt, azóta már más államok is próbálnak szemezgetni a szabályozásból. De a sikeres politika alapja csak az lehet, hogy megfékezik az illegális bevándorlást – figyelmeztet a Financial Times.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek toleránsabbak a jelenséggel szemben, ha azt érzékelik, hogy megfelelő a határvédelem. Következésképpen az EU-nak több pénzt kell fordítania ilyen célokra. Továbbá visszafogadási egyezményt kell kötnie az érintett államokkal. De miután több esetben azt látni, hogy ott rosszul bánnak a visszaküldött szerencsétlenekkel, fokozni kell az európai, illetve nemzetközi felügyeletet.

Nem szabad alkalmazni viszont az azonnali kitoloncolást, mivel az durva, hatástalan és sokszor törvénytelen. Ugyanakkor meg kell szervezni a legális bevándorlás lehetőségét.

A politikusoknak őszintébbnek kell lenniük, amikor azt kell elmagyarázniuk a választóknak, hogy gazdasági okok miatt mindenképpen szükség van külföldi munkáskezekre. Nem lesz sem olcsó, sem könnyű, de megéri, ha így nő a politikai hajlandóság a bevándorlás elfogadására, és elhallgatnak a szélsőségesek szirénhangjai.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom