Barátunk is lehetne az árvíz

HírKlikk 2024. szeptember 18. 17:25 2024. szept. 18. 17:25

„Abban biztos vagyok, hogy a víz előnyös, az árvíz jó, és kellenének hozzá tározók, a jövőre nézve mindenképpen, hogy ezt a vizet aztán hasznosítani lehessen” – mondta Raskó György agrárközgazdász az ATV-n.

Még a súlyos, több mint tíz éve nem tapasztalt árvízről is úgy nyilatkozott, hogy az aszályos nyár után előnyös hatással volt a növénytermesztésre, ugyanis így végre újra meg tudott emelkedni a talajvízszint.

„Kezdjük azzal, hogy a víz az áldás a mezőgazdaságnak” – hangsúlyozta az ATV-n szerda reggel leadott interjújában Raskó György. A szakértő szerint a nyári aszály után annyira száraz volt a talaj, hogy a szeptember első felében leesett csapadékot egy az egyben fel tudta szívni, ez pedig kifejezetten jó a mezőgazdaságnak.

Azzal egyetértett, hogy az árvízből következő talajerózió alapvetően káros folyamat, de szerinte összességében a leesett csapadék által okozott magas vízállás „kifejezetten jó a mezőgazdaságnak”.

„Amikor ilyen hatalmas mennyiségű víz bejön az országba, most az Alpok irányából, jó lenne ezt a vizet megtartani a következő évre” – mondta az agrárközgazdász, majd hozzátette körülbelül három Balatonnak megfelelő mennyiségű víz megy át a napokban Magyarországon, ennek a mennyiségnek a harmada, 1,8-1,9 köbkilométernyi víz már elég lenne arra, hogy fejlett öntözési kultúra valósuljon meg Magyarországon, amely segíthetné például a gyümölcs- és zöldségtermesztést is.

Mivel a nem öntözött terültekhez képest az öntözött területeken hektáronként átlagosan 500 ezer forinttal nagyobb értéket állítanak elő, ezért is lenne a gazdaság szempontjából kifejezetten jó az öntözésre fókuszálni, hiszen ha 100 ezer hektárral több területet öntöznének, az 500 milliárd forint plusz árbevételt jelentene az országnak - mondta a szakember.

A műsorvezetői kérdésre Raskó György elmondta, hogy több ezer milliárd forintos tételről lenne szó, ha kiépítenénk ekkora vízmennyiséget kezelni tudó tározó rendszert, de ez az összeg néhány év alatt könnyen megtérülne. Különösen annak tekintetében, hogy a 2022-es aszály 1000 milliárd forintos kárt okozott a mezőgazdaságnak.

Forrás: atv.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom