Bocsánatkérést követelnek a mozgáskorlátozottak

HírKlikk 2019. augusztus 7. 07:17 2019. aug. 7. 07:17

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményben tiltakozik a Pesti Srácokon megjelent cikk ellen, amelyben azt írták, "tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni".

A Pesti Srácokban Vésey Kovács László írt cikket a Coca-Cola elfogadást hirdető reklámplakátjaival kapcsolatban, amelyben azt írta, tolószékes emberekről szóló hirdetéseket sem akar látni, mert bár "nem gyűlöljük a mozgássérülteket", "nem hazudjuk azt magunknak meg másoknak, és főleg nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más".

A MEOSZ a közleményében határozottan visszautasít minden olyan megnyilvánulást, amely a mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek emberi méltóságát sérti, és tiltakozik a közösségüket érő jogsértő, kirekesztő és megalázó kinyilvánítások ellen, a Pesti Srácok írását pedig mélységesen sértőnek és felháborítónak tartják - írja a hvg.hu.

A közleményben kitérnek arra, hogy Magyarország az Alaptörvényben deklarálta a mozgáskorlátozott embereket megillető jogokat, emberi méltóságuk védelmét, és külön intézkedésekkel védi a fogyatékkal élő embereket, így az érdekükben tett intézkedések állami kötelezettségek, és nem egyéni kegy gyakorlása, a mozgáskorlátozott embereket pedig ugyanazok a jogok illetik meg, mint a társadalom többi tagját, beleértve a közösségi életben való részvételt is.

A mozgáskorlátozottság egy állapot, amivel élni és megélni kell a mindennapokat, úgy, ahogy azt, minden ember teszi. A kerekesszékes emberek nem kérnek sajnálatot, csak ugyanazokat a törvényben biztosított jogokat, mint a társadalom valamennyi tagja. Elvárjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereket, az ő helyzetüket ne használják fel gyűlöletkeltés céljára, a cikk írója pedig kérjen bocsánatot a kerekesszékes emberektől! - írják.

Forrás: hvg.hu