Bod Péter Ákos: Az Orbán-rendszer bármikor összedőlhet

HírKlikk 2019. szeptember 20. 13:59 2019. szept. 20. 13:59

Bod Péter Ákos szerint nem lehet és nem is szabad feladni azt a reményt, hogy ezt a kormány egy választáson le lehet váltani. 

Az Antall-kormány volt minisztere a Magyar Hangnak adott interjújában elmondta, hogy meggyőződése szerint minden politikai változásnak belülről kell indulnia.

"Egy építmény akkor dől össze, ha repedések vannak benne, és jön a földrengés. Ha bármelyik is hiányzik, akkor talpon marad az építmény. Ez történt 1989-1991 között a volt szocialista táborban. Megvoltak a belső feszültségek, és hirtelen megszűnt a szovjet fennhatóság: mindkettő kellett a rendszerváltozáshoz".

Azt gondolja, hogy hiba a külső erőktől várni a változást, belül is meg kell tennünk a magunkét, versenyképes alternatívát kell kiépítenünk. Biztos benne, hogy a nálunk nagyon ügyesen lavírozó német nagyvállalatok érdekeinél sokkal fontosabb feladatai vannak most az unió, illetve Németország vezetőinek.

A megszűnőben lévő amerikai hegemónia ugyanis olyan változásokat eredményez a világpolitikában, illetve gazdaságban, amelyek messze túlmutatnak egy-egy cég érdekein. A brexit, a kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között, az oroszok sajátos dezinformációs és kiberbiztonsági tevékenysége ügyében az Európai Unió csak akkor lehet ütőképes, ha egységesen tud cselekedni.

Ebben a helyzetben, amikor Európának fordulnia kell - vélekedik Bod Péter Ákos -, a kikiabálóknak, saját pecsenyét sütögetőknek nincs helyük. Ezért a német vállalkozások érdekei ide vagy oda, nem ez lesz az első számú szempont a közösségi döntéseknél. Nagyon gyorsan, akár fél éven belül is olyan helyzet alakulhat ki, hogy a kiabálóknak – Magyarországnak, Lengyelországnak, Csehországnak vagy Olaszországnak – hamar el kell dönteniük, a stratégiai kérdésekben együtt akarnak-e haladni Európával, vagy azt kockáztatják, hogy esetleg lekésik a csatlakozást a világ fejlettebb feléhez.

Forrás: Magyar Hang