Bűntetőjogi felelősséget is felvethet a vakcinák szabálytalan engedélyez(te)ése

HírKlikk 2021. január 30. 12:15 2021. jan. 30. 12:15

„A tűzzel játszik, aki a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyásával engedélyezi humángyógyszerek alkalmazását” – hívja fel a figyelmet Magyar György, hiszen „ha egy gyógyszer alkalmazását nem a szakmai szabályoknak megfelelően engedélyezik, az felvetheti egyebek mellett a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúját”. A Magyar Ügyvéd Blogon megjelent legfrissebb posztjában bűntetőjogászként veszi végig, hogy kit, miért lehet ilyen esetben felelősségre vonni. Reméli azonban, „hogy mindez felesleges gondolatkísérlet, és a büntetőjognak semmilyen szerepe nem lesz az oltási kampányban”.

A tűzzel játszik a hatóság, ha nem veszi komolyan a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó szabályokat – címmel jelent meg a blogon az írás, amely a közvélemény körében az elmúlt hét (kiváltképpen annak második felében) legnagyobb felzúdulását keltő ügyéhez hoz újabb adalékot. Az orosz és a kínai koronavírus-vakcinák körüli kormányzati ügyeskedéssel, azok elfogadásával, s különösen az engedélyezésük körülményeivel kapcsolatos büntetőjogi szempontokkal foglalkozik ezúttal Magyar György, aki büntetőjogászként akarta felhívni a figyelmet néhány kérdésre:

  • Ha a vakcinák vizsgálata során bárki valamilyen szakmai mulasztást követett el, az kimerítheti a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés tényállását.
  • Ha bárki utasítást adott a szakmai protokollok akár csak részleges figyelmen hagyására, az hivatali visszaélés lehet.
  • A hamis szakértői vélemény büntetőjogi szempontból azonosan ítélendő meg a hamis tanúzással.
  • Aki pedig bűncselekmény útján bárkinek kárt okoz, ezért polgári jogi felelősséggel tartozik. Állni kell a másoknak okozott anyagi kárt, a nem számszerűsíthető hátrányokért pedig sérelemdíj követelhető.


Magyar nem győzi hangsúlyozni, hogy senkit nem akar lebeszélni az oltásról, mint írja: „ha megfelelő információk állnak majd rendelkezésemre, magam is beoltatom magam”. Csupán jelezni akarta: a tűzzel játszik, aki a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyásával engedélyezi humángyógyszerek alkalmazását. „De reméljük, hogy mindez felesleges gondolatkísérlet, és a büntetőjognak semmilyen szerepe nem lesz az oltási kampányban” – zárja bejegyzését.