CEU-ügy: ismét a kormány térfelén van a labda

vazsu 2019. május 8. 08:52 2019. máj. 8. 08:52

A CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) arra kéri a magyar kormányt, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés új fejezetét. A többi között ezt tartalmazza a két egyetem most aláírt megállapodása kapcsán kiadott közlemény. Ismét a kormányon (lenne) a sor.

A megállapodást Wolfgang A. Herrmann, a TUM elnöke és Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora írta alá  tegnap, a két egyetem közötti együttműködésről. A dokumentum három új, a TUM és a CEU által közösen meghirdetendő nemzetközi professzori pozícióról szól a politikatudomány, a műszaki tudományok és a társadalomtudományok terén. Emellett kitér számos további közös tevékenységekre, mint közös szemináriumok, workshopok és nyári egyetemek szervezése, német és amerikai akkreditációjú oklevelet és/vagy diplomát eredményező oktatási programok létrehozása, valamint a diákok, az oktatók és a munkavállalók számára meghirdetendő csereprogramok elindítása.

A két egyetem vezetői egyetértenek abban, hogy a TUM budapesti együttműködésének támogatására vonatkozó bajorországi ajánlat feltétele az, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon. Ennek fényében mindkét fél arra kéri Magyarország kormányát, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés ezen új fejezetét.

Mint a Hírklikk folyamatosan beszámolt róla, Manfred Weber néppárti frakcióvezető, csúcsjelölt budapesti látogatásán ismertette a modellt, amely lehetővé tehetné, hogy a CEU amerikai képzése is Budapesten maradjon, mégpedig a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) létrehozandó együttműködés révén.

A CEU erre kiadott egy közleményt, amelyben némileg reményt keltően úgy fogalmazott, hogy „ezzel lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására”, ám leszögezte: a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét.

Ez ugyan máig nem történt meg, de Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott válaszában azt tudatta, hogy semmilyen akadályba nem ütközik a TUM részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében. „A Kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét" - tette hozzá Orbán.

Ez megerősíti Orbán Viktor kormányfő korábban a bajor kormánynak írt levelét, amelyben megígérte, hogy a magyar kormány nem fog keresztbe tenni annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban.
Mindazonáltal a CEU folytatja a bécsi tevékenységének az előkészítését, sőt, látványtervben ugyan, de már be is mutatta bécsi kampuszát, ahol az idén szeptembertől megkezdik az oktatást.

Korábban Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Hírklikknek úgy fogalmazott: még akkor is meggondolnák, hogy visszacsinálják-e a bécsi kampuszlétesítési döntést, ha nagyon erős garanciákat kapnának arra nézve, hogy a jövőben nem fordulhat elő hasonló politikai hecckampány által motivált támadás az egyetem ellen.