Demeter Szilárd: ami az SZFE-n történik, azt anarchiának hívják

HírKlikk 2020. október 18. 18:25 2020. okt. 18. 18:25

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója leírta véleményét az egyetemfoglalókról az Origónak.

„Hány eltékozolt tehetséget láttunk már... Az, hogy valaki jó bázisdemokrata, a művészi életben nem jelent semmit. (Jó, jó, tudom, ők mindannyian egyéniségek.)  Jó színészekre, rendezőkre, operatőrökre szüksége van a nemzetnek (hogy drámainstruktorra szükség van-e, azt nem tudom, mivelhogy fogalmam sincs, mivel foglalkozik egy drámainstruktor)” – kezdi Demeter Szilárd írását, amit az Origó közölt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint, nincs sehol sem megírva, hogy a jelenleg jogviszonyban lévő hallgatókból csak a jelenleg jogviszonyban lévő oktatók tudnak jó szakembert faragni.

„Sőt. Láttunk már olyant a történelemben, hogy egy átszervezett, új impulzusokból építkező struktúra jobb eredményekre vezetett. Az ellenkezőjét is, persze, de ezt előre megmondani csak a Jóisten tudná” – érvel Demeter, aki szerint az Úr most nem foglalt állást a jelenlegi oktatói-hallgatói testület mellett.

„Aki tehát azt hiszi, hogy ő(k) az SZFE, az(ok) szereptévesztésben van(nak)” – írja Demeter és arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyetemfoglalók már betöltötték a 18. életévüket, ezért felelősséggel tartoznak a tetteikért. A múzeum főigazgatója úgy látja, hogy a tüntető diákok csak elfoglalják a helyet az oktatási intézményben, olyan – legalább annyira tehetséges – fiatalok elől, akik szívesen tanulnának.

„Állami intézményt „elfoglalni" nem jogszerű” – nyomatékosítja Demeter, aki szerint épületeket foglalni, csak forradalomkor szokás.

„Lehet, hogy bentről úgy látszik, az ellenzéki független-objektív sajtó is megtámogatja a narratívát, de ma Magyarországon nincs forradalom” – jelenti ki Demeter, hozzáteszi, hogy „normális ember” nem is akar forradalmat.

„Ami az SZFE-n történik, azt anarchiának hívják. Tudom, hogy mindkettő idegen szó, és mindkettő 'a'-betűvel kezdődik, de semmi köze az egyetemi autonómiához. Nekem inkább az egyetemi autonómiával való visszaélésnek tűnik” – mondja el véleményét a múzeum főigazgatója.

Forrás: Origo