Dömötör: érzékeljük a karantén-fáradtság jeleit

HírKlikk 2020. április 9. 20:31 2020. ápr. 9. 20:31

Mivel nincsen vakcina a koronavírus ellen, ezért a legtöbb, amit tenni lehet, hogy lassítják a terjedését – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön, az M1 aktuális csatornán.

 Dömötör Csaba közölte, a kormány korlátozó intézkedései láthatóan működnek, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, de a következő hetekben is fenn kell azokat tartani.

Hozzátette, a kormány, és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök rendőrökkel, egészségügyi szakemberekkel és különböző hatóságokkal is egyeztetett, mielőtt csütörtökön meghosszabbította volna a kijárási korlátozást.

Hangsúlyozta, a fő szabály az, hogy a lakhelyet csak alapos indokkal lehet elhagyni, mint például a munkavégzés, élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás és az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

Az is világos – fűzte hozzá –, hogy a mostani húsvét teljesen más lesz, mint az eddigiek, és sok lemondással jár majd. Erre azonban azért van szükség, hogy a következő húsvétot úgy ünnepelhessék az emberek, ahogy az eddigieket. Ez is jelzi – mutatott rá –, hogy a korlátozások elsősorban az emberek védelméről szólnak.

Emlékeztetett, a kormányfő bejelentette azt is, a polgármesterek ugyancsak hozhatnak szigorú intézkedéseket, ha úgy találják helyesnek. Hozzátette, csütörtökön sok olyan polgármester hozott ilyen intézkedéseket, akiknek települése népszerű turistacélpont: parkolókat zártak le vagy felhívásokat tettek közzé, amelyekben például a távolságtartási szabályok betartására figyelmeztetnek.

„Érzékeljük azért a karantén-fáradtság jeleit – ha fogalmazhatok így –, tehát nagyon nehéz heteken vagyunk túl, nagyon nehéz betartani ezeket a szabályokat, gyakorlatilag mindenkinek: azoknak is, akik egyedül élnek, azoknak is, akik nagycsaládban élnek" – fogalmazott, hozzátéve, sokan lehetnek úgy, hogy eddig betartották a rendelkezéseket, de a mostani hétvégén nem fogják.

Dömötör Csaba arra kért mindenkit, hogy maradjanak otthon, hiszen ha most az emberek nem fegyelmezettek, akkor mindaz elveszhet, amit az időben meghozott intézkedésekkel nyertek.  

A kormány intézkedéseiről azt közölte, korán felállt az operatív törzs, és más országokkal – mint például Olaszországgal vagy Ausztriával – összehasonlítva, hamarabb születtek meg a korlátozó intézkedések az első beteg azonosítását követően. Ezeknek is köszönhető, hogy sikerült lassítani a járvány terjedését, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy most már lehet lazítani – mondta Dömötör Csaba.

Forrás: MTI/Hírklikk