dr. Karsai Dániel alkotmányjogászé a 2023-as év Magyar Civil Becsületrendje

Németh-Kállai Szilvia 2024. január 5. 14:47 2024. jan. 5. 14:47

Az Ars Humanica Hungarica Kör 2023-ban az aktív eutanáziáért küzdő Karsai Dániel alkotmányjogásznak ítélte a Magyar Civil Becsületrendet. A kör már több mint egy évtizede jutalmazza ezzel az arra érdemeseket. Szepesházi Péter ügyvéd, a kuratórium tagja a Hírklikknek elmondta, Karsai egész életében az emberi jogokat szolgálja, jelenleg úgy, hogy az őt túlélő emberekért is harcol, ezért volt egyértelmű, hogy őt ismerik el. 

Az, hogy egy ilyen nehéz helyzetben, amiben Karsai Dániel van, nem csak magára gondol és közügyet csinál belőle azért, hogy az őt – szebben nem tudom mondani – túlélő embereknek segítsen, komoly és nemes emberi gesztus – emelte ki Szepesházi Péter. Emlékeztetett rá, az alkotmányjogász azért harcol, hogy a magyar állam legalább az első lépéseket megtegye az aktív eutanázia jogáért. Emellett nem elhanyagolható, hogy az ő tevékenysége szorosan összefügg a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósággal, mert nemcsak a saját ügyét, hanem számos ügyfelét képviselte már a testület előtt. Egész életében az emberi jogokat szolgálja, ezért döntött úgy egyhangúlag a kuratórium, hogy őt illeti a 2023-as év Magyar Civil Becsületrendje.

Neves tudósok, egyházi vezetők, művészek és a művészet pártolói 2010-ben alakították meg az Ars Humanica Hungarica Kört, amelynek tagjai az emberi együttélés legfontosabb tényezőinek a humanista értékeket – mint a tisztesség, a becsület, a tolerancia, a testvériség, a segítőkészség, a barátság – tartják. Egy év múlva, 2011-ben életre keltették a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést. Ezzel a nemes emberi értékeket felmutató cselekedeteket kívánják elismerni, ami a hatalom szemében mára már ellenzékivé vált, bár a szándékaik szerint nem az. 

A Magyar Civil Becsületrendet „csak” azért, mert valaki rendesen elvégzi a munkáját, sosem kaphatja meg, így a világ legbékésebb, legokosabb politikusáé sem lehet. Ehhez az kell, hogy civilként, a munkáján kívül végezzen olyan tevékenységet, ami egyébként nem elvárható tőle. Ahogyan Karsai Dániel alkotmányjogásztól sem elvárható, hogy saját magán kívül másokért is harcoljon abban a helyzetben, amiben most él – mondta Szepesházi Péter.

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak. Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen, úgynevezett moto-neuron betegségben szenvedett. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, ami teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni.

„Az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét” – írta közösségi oldalán Karsai Dániel, majd később egy rövid videóban is megmutatta, mit okozott már eddig is betegsége. A jogász harca az aktív eutanáziáról szól, vagyis arról, hogy minimalizálják a betegek szenvedését és így méltósággal, szenvedés nélkül halhassanak meg.  

Ahogy arról a Hírklikk korábban beszámolt, november 27-én kezdődött el Strasbourgban a méltóságteljes halálhoz való jogáért küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász pere. Decemberben pedig az öccsével, Karsai Péterrel nyújtott be egy népszavazási kezdeményezést az eutanáziáról.

A Magyar Civil Becsületrend ünnepélyes átadása 2024. február 11-én, vasárnap, délelőtt 11 órakor a Próféta Galériában (1111 Budapest, Gellért tér 3.) lesz. Az esemény moderátor házigazdája Berei-Nagy István, a Kuratórium elnöke, a díjat a kuratórium nevében közösen adják át Némethi Péter kuratóriumi taggal. Az ünnepi beszédet Halmai Gábor prezentálja.

Karsai Dániel kapta az RTL Év embere díjat is.