Duda Ernő: semmi más dolga nincs az állampolgárnak, mint hagyni, hogy beoltsák

Budai Balázs 2021. április 16. 16:15 2021. ápr. 16. 16:15

Az elmúlt időszakban egyre több szakember nyilatkozik úgy, hogy minden oltás jobb, mint a koronavírusos megbetegedés. Zacher Gábor toxikológus főorvos úgy vélekedett, hogy „tök mindegy melyik vakcinát kapjuk”, csak oltassuk be magunkat. Úgy néz ki, a kormány is így gondolkozik és nem szedi ki az oltási tervből sem az AstraZeneca vakcináját, ami bizonyítottan vérrögképződést okozhat, sem a kínai Sinopharm vakcináját, amelynek hatékonyságával kapcsolatban kérdések merültek fel az elmúlt időszakban. Duda Ernő virológus professzort arra kértük, hogy mondja el, mit kell tudnunk a vakcinákról.

– Mit érdemes tudnunk a vakcinák fejlesztéséről?

– Hozzávetőlegesen 200 éve fejlesztenek vakcinákat és tudjuk, milyennek kell lennie az ideális vakcinának. Nyilvánvalóan, amikor valamilyen kórokozó ellen megkezdik a vakcinafejlesztést, akkor a különböző cégek igyekeznek az ideális vakcinához közelálló szert előállítani. Ez most is így történt.

– Elegendő annyit tudnunk a vakcinákról, hogy jobb mint a koronavírusos megbetegedés?

– Tekintettel arra, hogy azok a cégek, amelyek a vakcinákat előállítják, dollár-százmilliókat, milliárdokat költenek – legalábbis a nyugati világban –, arra, hogy több tízezer emberen klinikai vizsgálatokat végezzenek, így mérhetetlen mennyiségű információt halmoznak fel. Ezeket az információkat benyújtják egy hatóságnak, ahol rengeteg szakember hosszú hónapokon keresztül tanulmányozza az adattömeget, ami alapján engedélyezik, vagy nem engedélyezik. Amennyiben több tízezer szakember több hónapos vizsgálata alapján az adott vakcinát hatásosnak és biztonságosnak ítélik, akkor én azt gondolom, hogy semmi más dolga nincs az állampolgárnak, mit hagyni, hogy beoltsák.

– Ha hagyjuk, hogy beoltsanak minket, akkor azután ismét élhetjük úgy az életünket, mint a járvány előtt?

– Attól függ, melyik vakcinával oltottak. Amiről vannak adataink az a Pfizer-féle vakcina, mert ezzel Izraelben közel ötmillió embert beoltottak és utána nagyon alaposan követték a hatását. Ennek köszönhetően, ha a Pfizer-vakcinával beoltanak valakit kétszer és egy átlagos immunrendszerrel rendelkezik, akkor nagy biztonsággal mondhatjuk, hogy az illető nem fertőzhető és ő maga sem válhat fertőzővé. Azonban ez csak populációs szinten igaz, tehát nem feltétlenül igaz minden egyes személyre. A többi vakcinával ismereteim szerint ennyire alapos utóvizsgálatok nem voltak. Semmiféle adatunk nincs arról, hogy mi történik azután, hogy tegyük fel, én az iráni vagy az indiai vakcinával beoltok valakit kétszer. Csak találgatni lehet és egyelőre ugyanez igaz a kínai vakcinákra is.