Egészségügy: a belügy szerint mindenkit el tudnak látni, csak a pontos időpont kérdéses

HírKlikk 2024. október 14. 12:00 2024. okt. 14. 12:00

Nem tekintik „hiánypótló állami szolgáltatásnak” például a várólistás műtéteket, mivel „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses.”

Népszava kérdéseire válaszolva, a szaktárca tisztázta, hogy csak olyan szolgáltatásokért kaphatnak majd a magánellátók közpénzt, amelyeket tőlük olcsóbban vehet meg az állami egészségpénztár, mint külföldön. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény módosításával bevezetik a hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó, magántulajdonú egészségügyi szolgáltató kategóriáját, de ez a Belügyminisztérium szerint nem tekinthető a magánszolgáltatók fokozott bevonásának a közfinanszírozotti körbe–- írja a 24.hu.

A tárca példaként hozta fel az Országos Gerincgyógyászati Központot, ahol jó ideje speciális szaktudást igénylő gerincstabilizáló műtéteket végeznek. Arra a kérdésre, hogy mi a kritériuma annak, hogy egy ellátást hiánypótló kategóriába soroljanak, azt válaszolták, hogy mindaz, amit az esetek legalább 95 százalékában a rendszer nem képes nyújtani, ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jellemzően külföldön vesz meg. A mostani ellátási problémák miatt nem kell bevonni magánszolgáltatókat, a tárca nem tekinti hiánypótlónak a várólistás műtéteket, mert

mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses.

Az egészségbiztosító folyamatosan monitorozza a külföldön általa igénybe vett ellátásokat, és elvégzi a szükséges költségszámításokat. Ha jobban megéri egy magyarországi magánintézményben elláttatni a beteget, mint külföldre szállítani, akkor itthon finanszírozza majd az adott terápiát a biztosító. A tárca szerint így a módosítás elsősorban a betegek érdekeit szolgálja.

Forbes szerint ugyanakkor az új rendszerrel nyerhet Csányi Sándor is, akinek a családi vagyonkezelő cége, a Bonitás 2002 Zrt. a Budai Egészségközpont (BEK) egyedüli tulajdonosa, a központban pedig pont ilyen hibrid ellátást tervezett megvalósítani az OTP-vezér. Az új kórház építése már megkezdődött, az épületben egyértelműen és transzparensen elválik majd a NEAK-finanszírozott és a magánbetegek ellátása. A teljes beruházás összege 62 milliárd forint, amiből 26 milliárd forintot az állam, 36 milliárd forintot a tulajdonosi kör fizet.

Dellában korábban Lancz Róbert, a magánegészségügyi szektor cégeit tömörítő Primus Egyesület, egyben a Kóka János tulajdonában lévő Doktor24 elnöke arról beszélt, hogy a magánszolgáltatók nélkül összeomlana az egészségügyi ellátás, ezért a köz- és a magánellátás átfedésében folyó gyógyítást intézményesíteni kellene. A műsorban a minap Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara egykori elnöke szintén úgy vélte: a financiális és rendszerszintű problémákra még nem született valós válasz, de a megoldást ő az állami és a magánellátások olyan kohéziójában látná, amely biztosítja a betegutak és az elszámolások átjárhatóságát a két rendszer között.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom