Iványi Gábor: a közeljövőben nehéz és fájdalmas döntéseket kell hoznunk

NVZS 2024. október 14. 14:20 2024. okt. 14. 14:20

Elfogadhatatlan, hogy a NAV inkasszálta az Oltalom Karitatív Egyesületnek felajánlott egy százalékos adófelajánlásokat – szögezi le a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). A felajánlókat ugyan a hatóság arról értesítette, hogy az OKT-hoz beérkeztek a felajánlások, ezzel szemben azonban egy fillér nem jutott el hozzájuk belőle. Mintegy 108 millió forintról van szó. A közlemény szerint azt gyanítják, hogy a kitartásuk és küzdelmük miatti újabb bosszúhadjárat indult ellenük. Mindenesetre belátható időn belül nem látni olyan pénzügyi forrást, amely megnyugtatóan biztosítaná a MET és az OKT oktatási és szociális intézményhálózatának a működését. „A közeljövőben nehéz és fájdalmas döntéseket kell hoznunk, hogy több emberi tragédia ne történhessen, a diákok, ellátottak és kollégák jövője pedig biztosított legyen” – mutattak rá Iványi Gáborék.

„Valamennyi egyházi fenntartású intézmény működtetését az állami normatív támogatás biztosítja, állami pénzügyi forrásokból gazdálkodnak. A MET sem kér mást, mint az alapnormatíva folyósítását” – szögezi le a többi között az a közlemény, melyet a MET- egyház éves közgyűléséről adtak ki. A dokumentum sorra veszi az elmúlt hónapokban őket sújtó, ellehetetleníteni próbáló állami lépéseket, valamint azok következményeit, kezdve az oktatási intézményeik egy részének elvételétől/más fenntartóra bízásától, iskoláik egy további részének törlésétől az alapnormatívák visszatartásán át a számláik inkasszálásig és a hatóságok által támasztott feltételek teljesítésének a figyelmen kívül hagyásáig. Ezekről mi is folyamatosan beszámoltunk, a budapesti és szegedi iskolák ügyével, a diákok és szüleik kálváriájával például ittitt és itt foglalkoztunk; az inkasszózással itt. 

„Feltételezhető, hogy az egyházi státuszunk visszaszerzése érdekében beadott strasbourgi keresetünk megalapozottsága indíthatta el azt a teljes pályás pénzügyi letámadást, amit a kormány ellenünk indított” – olvasható a közleményben. Amely szerint „teljesen hiteltelen, hogy miközben Magyarország az EU soros elnökeként vallásszabadsági konferenciát rendez, 14 éve egyházüldözést folytat, és – a jogvédelmi határozatok és a Gyermekvédelmi Civil Koalíció egyértelmű jogi állásfoglalása szerint is –- törvénysértő iskolabezárásokkal mintegy 500 hátrányos helyzetű gyerek és család, több száz pedagógus sorsát törte ketté pusztán politika bosszúból, visszafordíthatatlan károkat okozva”. 

Pedig – ahogy a Népszavában megjelent Publicus felmérése is mutatja – a közvélemény is Iványiékat támogatja, a társadalom kétharmada politikai megtorlást sejt az értelmetlen iskolabezárások mögött. 

Egyelőre a MET és az OKT egyetlen bevételi forrása a civilek támogatása, aminek részeként anyagi és tárgyi adományokat kapnak. Ám az OKT-nak felajánlott egy százalékos adófelajánlásokat inkasszálta a NAV, egy fillér sem érkezett tehát be a számláikra, bár a felajánlók azt az értesítést kapták a NAV-tól, hogy az egy százalékuk beérkezett hozzájuk. 9921 adózó 107 843 432 forintos felajánlását nem kapták meg – hívják fel a figyelmet, jelezve: kérni fogják a NAV-tól ennek átutalását a számukra, hiszen nem állami normatív támogatásról, hanem állampolgári adományról van szó. 

További csavar ebben az ügyben, hogy – miként a Hírklikk nem egészen egy hónapja Iványi Gáboréktól megtudta – akkor éppen nem volt inkasszó az Oltalom Karitatív Egyesület számláján. Ugyanakkor jelezték: arra nincs biztosíték, hogy pont akkor nem lesz, amikor a NAV utalná az szja egy százalékokból összegyűlt támogatást, az inkasszót ugyanis hol ráteszik, hol leveszik. Nos, a jelek szerint tehát rátették... 

A pénzt egyébként a bértartozásaik csökkentésére szeretnék fordítani – jelezték. Mint a közlemény leszögezi: „Belátható időn belül nem látunk olyan pénzügyi forrást, amely megnyugtatóan biztosítja a működésünket”. Az egyházi egy százalékból a MET-nek felajánlott összeg, 1,05 milliárd forint, január végére várható (erről itt írtunk), de nem sokkal többre lesz elég, mint az addig felgyűlő tartozásaik rendezésére.

Iványiék azonban kitartanak, mint mondják: továbbra is megtesznek minden jogi és emberi lépést a helyzetük rendezéséért, majd sejtelmesen úgy fogalmaznak: „a közeljövőben nehéz és fájdalmas döntéseket kell hoznunk, hogy több emberi tragédia ne történhessen, és a diákok, ellátottak és kollégák jövője biztosított legyen”. Mint hozzátették: „változatlanul nyitottak vagyunk a tárgyalásra, egyeztetésre, a céltalan pusztítás helyett a megoldások közös keresésére”.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom