Frakcióülés a félelem jegyében

Föld S. Péter 2024. október 14. 14:40 2024. okt. 14. 14:40

Megszokott – már amennyiben az ilyenhez hozzá lehet szokni –, hogy a Fidesz nagyobb rendezvényein, amelyeken Orbán Viktor is megjelenik és felszólal, különlegesen szigorúak a biztonsági intézkedések. Akár az évenként megrendezett fideszes dzsemborira, a kötcsei piknikre gondolunk, akár a miniszterelnök rendszerint februárban tartott évértékelőire, vagy a kihelyezett frakcióülésekre, mindegyiket a nyilvánosság kizárásával rendezik. Az idén azonban filmbe illő jeleneteket láthattunk: térfigyelő kamerák a villanyoszlopokon, mesterlövészek a háztetőkön, sőt, még a frakcióülésnek helyt adó, Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe tartozó hotellel szemben lévő uszoda is bezárt erre a két napra.

Az uszoda karbantartását október 13-14-re időzítették, véletlenül épp arra a két napra, amikor a Fidesz frakció ülést tartott Esztergomban. A hivatalos verzió szerint – ezt válaszolták a sajtó érdeklődésére – már korábban megrendelték a karbantartást, ami egyfelől igaz lehet, viszont azt is tudni kell, hogy a frakcióülés időpontjáról és a helyszínéről sem az utolsó pillanatban döntöttek.

Orbán évértékelőin, amelyeket egy ideje a Várkert Bazárban tartanak, fekete paravánok, kordonok, autóbuszok választják el az érkezőket a bámészkodó emberektől. Nemcsak a meghívottak biztonságára ügyelnek, hanem még arra is, hogy akik akarják, megőrizhessék inkognitójukat. Kötcsén némileg más a helyzet, a biztonságot ott is csúcsra járatják, ám a rendezvényre érkező prominensek – politikusok, médiaszemélyiségek és a Fidesz holdudvarához tartozó hírességek – bevonulását legalább a fotósok megörökíthetik. 

Az idén Esztergomban még a korábbiaknál is szigorúbb a helyzet. Mindez arra is visszavezethető, hogy Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettes nemrég azt az információt osztotta meg az orosz Nacionalnaja oborona lappal, hogy információkat kapott egy Orbán Viktor elleni készülő merényletről. „Korántsem véletlen, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök meggyilkolására kísérletet tettek, Ibrahim Raiszi iráni elnököt megölték, továbbá gyilkossági kísérlet zajlott Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen is. Információt kaptunk arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen is merényletet készítenek elő” – mondta a szerb politikus, aki szerint mindez azért lehetséges, mert a felsorolt politikai szereplők mindegyike az ukrajnai béketárgyalásokat szorgalmazza.

Szijjártó Péter külügyminiszter az orosz sajtótól értesült a Belgrádból érkező felvetésről, és az orosz állami hírügynökségnek, a RIA Novosztyinak reagált a Belgrádban felröppent állítólagos merénylet hírére. – Nem tudok ilyen próbálkozásról – mondta Szijjártó –, de azt tudom, hogy jogi, pénzügyi és politikai támadások is érik a miniszterelnököt, a kormányt, az országot – reagált a külügyminiszter az orosz sajtónak a felvetésre. 

Merényletről tehát feltehetőleg – és remélhetőleg – nem kell tartani, ám mint tudjuk, még mindig jobb félni, mint megijedni. Pedig már félni sem jó: a miniszterelnök, aki Budapest egyik legjobb helyén, a Cinege utcában lakik, fél. Pontosabban, nem biztos, hogy ott, hanem a felcsúti házában, de lehet, hogy ott sem, hanem valahol máshol. Például, az Alcsútdobozhoz közeli Hatvanpusztán. 

Rettenetes lehet ennyire hatalmasnak, félelmetesnek lenni, hogy állandóan félnie kelljen. Akinek a háza körül az utcákat fegyveresek vigyázzák, megjelenésekor igazoltatnak és motoznak, az máshogy fél, mint a hétköznapi ember. Permanens félelemben él, fűben, fában ellenséget lát, minden bokor mögött veszélyt érez. Ha van oka Orbánnak a félelemre: rossz. Ha nincs, és csupán a démonai játszanak vele: még rosszabb. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom