Egymás ellen hergelik a beoltottakat és a még be nem oltottakat

NVZS 2021. február 23. 13:30 2021. feb. 23. 13:30

Egy, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban eddig fel nem merült vádat fogalmazott meg Falus Ferenc: „oltási terv nem lévén, össze-vissza oltanak, amivel nem csak indulatot keltenek az emberekben, de generálják, szítják a feszültséget a beoltottak és a be nem oltottak között is”. Nem egyszer megalázó, méltatlan, embertelen helyzetbe kényszerítik a beoltásra berendelteket, s általában véve is az oltás kapcsán „zsarolnak, kényszerítenek, félelemben próbálnak minket tartani”, legyen szó akár arról, hogy regisztrálunk vagy sem, illetve, hogy elfogadjuk-e vagy sem a felajánlott vakcinafajtát – rója fel a korábbi országos tiszti főorvos az Orbán-rezsimnek. Kombinált eszközökkel: oltással, maszkviseléssel, távolságtartással, a higiénia szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy mindenki átessen a Covid-on – mondja, rámutatva: jó lenne pár hétig nem nyilatkozni a kínai oltóanyagról.

„A fertőzés elől nem tudunk elbújni, előbb-utóbb mindenki át fog esni a vírusfertőzésen, és ezt csak az oltások felvételével tudjuk megakadályozni, hiszen ez a védekezési forma a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer – a Hírklikk is beszámolt Merkely Béla, SOTE-rektor nyilatkozatáról, ami a hétvégén hangzott el a köztelevízióban. Ez logikusan hangzik, ám Falus Ferenc járványügyi szakértő szerint a dolog „nem ennyire egyszerű”. Szerinte ennél is többre van szükség: „az oltással, maszkviseléssel, távolságtartással, a higiénia szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy elkapjuk a vírust. Ennek a védelemnek csak az egyik eleme a vakcina”.

A korábbi tiszti főorvos egyébként egyetért Merkelyivel abban, hogy ha nem védekezünk, akkor sokkal rosszabb a helyzet. Ezt már a járvány kezdetén megpróbálta számszerűsíteni, s akkor arra jutott, hogy a védekezés elmulasztása 30 ezer halottat követelne Magyarországon a pandémia. „Ma már 14 ezernél járunk” – emlékeztetett.

Azonban az oltási hajlandóság eléggé lanyha. Megkérdeztük Falust, szerinte miként lehetséges, hogy miközben 2,6 millió krónikus beteget tart nyilván a magyar statisztika, az oltásra regisztráltak száma még ezt sem éri el (február 11-én két millióról beszéltek a kormányinfón)?  Hol ment ez az egész félre? A szakértő szerint az óriási káosz is felelős ezért.

Regisztrálni kényszerítenek minket

A maga részéről nem ért egyet ezzel a regisztrációsdival, de „kénytelen vagyok azt tanácsolni, hogy mindenki jelentkezzen be hivatalosan az oltásra, mivel – ahogy Pusztai Erzsébet zseniálisan jellemezte – ez egy bántalmazó kormány, s zsarol, kényszerít, félelemben tart minket”. Hozzátette: „a kormány szerintem is erőszakot követ el az embereken, akik kénytelenek regisztrálni, ha szeretnének oltáshoz jutni, még akkor is, ha utána jönnek majd az össze-vissza üzenetek”.

Már akinek egyáltalán jönnek üzenetek – vetettük közbe egy konkrét példával igazolva az állítást: van olyan esetről tudomásunk, amikor valaki (két e-mail címről, mert minden regisztrációnak külön postafiókról kell mennie) regisztrálta a 91 éves édesanyját és saját magát (aki elmúlt  hatvan éves), de semmiféle választ, üzenetet, tájékoztatót, nyugtázó mailt nem kapott egyik postafiókjába sem. Csak onnan tudja, hogy a regisztráció eljutott a címzettekhez, hogy a háziorvos az édesanyját azóta behívta oltásra, s az első adagot meg is kapta egy oltóponton.

Folyik a felelősség áthárítása a lakosságra

„Káosz van, kapkodás, no meg ígérgetés, fenyegetődzés és bizonytalanságban tartás” – reagált a fentiekre is Falus. A felelősséget pedig az emberekre hárítják, részint a nemzeti konzultációval, részint pedig azzal, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy hajlandó-e elfogadni a felkínált vakcinát. Pedig nem lenne erre szükség, hiszen minden „kategóriára” van megfelelő oltás – húzta alá a szakértő. A jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagokat alapul véve, ha a kínai Sinopharm vakcinát csak az egészséges 60 év alattiaknak adnák, akkor a többi oltóanyag közül – az orvos döntése alapján – mindenkinek ki lehetne választani a leginkább megfelelőt – fejtette ki a járványügyi szakértő. Rámutatott: akkor nem fordulhatna elő olyan eset, hogy az oltásra váró kap egy levelet a háziorvosától, aki arra kéri a páciensét, hogy, ha hajlandó beoltatni magát a kínaival, akkor legyen olyan szíves és jelentkezzen nála.

Így zsarolnak ők

A szakértő szerint egyébként a Szputnyik V rendben van, azzal lehet oltakozni, viszont a kínai Sinopharmról továbbra sem tudni, hogy megfelel-e a hatvan éven felüliek számára, így azután a beadatásáról „jó lenne pár hétig nem nyilatkozni”. Szerinte jó lenne várni pár hetet, mielőtt eldöntjük, oltakozunk vele vagy sem. „Van más oltóanyag is, amit be lehetne adni a hatvan év felettieknek, ott a Pfizer, a Moderna és a Szputnyik” – fűzte hozzá.

De hát, ha valaki visszautasítja a felajánlott vakcinát, akkor ki tudja, mikor kerül majd sorra ismét, hiszen a jelek szerint visszaküldik őt sor végére  – vetettük közbe. Falus reakciója erre: „ez is csak egy példa a bántalmazó kormány viselkedésére, zsarolnak, kényszerítenek, félelemben próbálnak minket tartani”.

Kaotikus állapotok, járványügyi veszéllyel

Az oltások technikai lebonyolításában is kaotikus állapotok uralkodnak. Egyre több konkrét hír, tudósítás jelenik meg a sajtóban, s mind több személyes élmény támasztja alá a fenti megállapítást. E sorok írójának baráti körében történt például a hétvégén: egy hetven éves krónikus beteg olimpiai bajnok közel három órát várakozott sok-sok sorstársával egyetemben az egyik budapesti kórházi oltóközpont előtt, de még az épületbe sem jutott be, majd úgy távozott, hogy nem lett beoltva. Vidéken sem jobb a helyzet – ahogy az a Hírklikk cikkéből is kiderül. 

„Én is találkoztam már a fentiekhez hasonló esetekkel” – mondja Falus, keményen bírálva a kormányt amiatt, mert össze-vissza folyik a szervezés – vagy éppen, hogy nincs szervezés. „Erre nincs mentség, miként arra sem, hogy megalázó, méltatlan, embertelen helyzetbe kényszerítik az érintetteket” – szögezte le.

Ezek a tumultuózus jelenetek komoly járványügyi kockázatot rejtenek – értett egyet felvetésünkkel – , hiszen távolságtartásról szó nincs, az emberek egymás nyakába lihegnek, még ha az utcán is. Szerinte azonban a kormány ezzel a rizikóval egész egyszerűen nem törődik.

Egymás ellen uszítják az embereket

S hogy mindez hova vezethet? „Miután nem volt oltási terv, s össze-vissza oltanak, ezzel is az indulatot keltik az emberekben és generálják, szítják a feszültséget a beoltottak és a be nem oltottak között”.  A járványügyi szakértő szerint ez azonban azt mutatja, hogy van igény az oltásra, ami persze alapvetően pozitív.

Falus szerint egyébként  a mutáció miatt járványügyi szempontból most arra lenne szükség, hogy az egy közösségbe tartozó embereket egyidőben oltsák be, ugyanis azzal, hogy keverik az oltottakat és nem oltottakat, növelik a mutáció kockázatát.