Egységes ellenzéki együttműködésben gondolkozik az LMP új társelnöke

Harkai Péter 2020. szeptember 2. 16:00 2020. szept. 2. 16:00

Vasárnap átvette Kendernay Jánostól a nagy többséggel megválasztott Kanász-Nagy Máté az LMP társelnöki pozícióját, amelyben elvileg a 2022-es választásra is készül. Egyik legsürgetőbb feladatukként jelezte a Gödön kialakult politikai karambol rendezését – ezt követően, a helyi LMP-s alpolgármester felfüggesztette a párttagságát. Erről is kérdeztük az új társelnököt.

– Mivel tudja biztatni a jelenleg nem túl dinamikus politikai szerepet betöltő LMP híveit és párttagságát a jövőjükkel kapcsolatban?

– Az egyik fő célom az LMP dinamizálása: lendületbe kell hozni Magyarország zöldpártját s én erre vállalkozom, valamint – már csak koromból adódóan is – a fiatalok megszólítására. 

– Milyen, az eddigiektől eltérő fő programpontokat határoztak meg a 2022-es választásokig?

– Ami az egyik legfontosabb s a teljes ellenzék előtt álló feladat, az a programalkotás és egy vonzó vízió felvázolása, hiszen nem lehet legyőzni Orbán Viktort akkor, ha csak annyit mondunk a NER-re, hogy nem akarjuk. Alternatívát kell kínálni, ehhez egy kidolgozott és érthető program megalkotására van szükség. Az LMP-nek fontos feladata lesz ebben, hogy minél több zöld elemet tudjunk belevinni. Nyilván akkor vagyunk érdekeltek egy ilyen együttműködésben, ha az a közös feladatokra és értékekre koncentrál, amikben hiszünk – és ezek a zöld ökopolitikai értékek.

– Néhány éve a kormány is felkapta a zöldpolitikát – mennyi átfedés van az Önök elképzelései és a kormány víziója között?

– A kormány esetében semmilyen hiteles ökoprogramról nem beszélhetünk – Paks2, a Belgrád- Budapest vasútvonal, a vízparti területek folyamatos kiárusítása a haverok szállodaépítésére – mintha pont az ellentétes szándékot igazolná. Rombolják, pusztítják a környezetet. Ennek ráadásul szoros járuléka egy olyan társadalompolitika, ami semmit sem ad a szegény és leszakadó rétegeknek. A zöldpolitikának a függetlenség, a szabadság fontos eleme. Ezzel szemben látható, hogy gazdasági értelemben milyen kiszolgáltatottá teszik Magyarországot akár kelet felé – gondolok itt Kínára és Oroszországra –, akár nyugat felé, a multinacionális vállalatok érdekeinek. Semmi köze a Fidesznek a zöldpolitikához.

– Ez mindig nagyon hangzatos terv, a környezet védelméről szóló szólamok, de valahogy a hétköznapi gyakorlatban nemigen látjuk az eredményét. Pár éve hatalmas kampány és feltehetően ráfordítandó pénz indult meg a  műanyagtalanításra, s ha bármely szupermarketbe vagy kisboltba bemegyünk, az egy szem zsemlétől a tőkehúsokig mindent nejlonzacskóban kapunk. Ön milyen megvalósítható terveket képzel el?

– A Paks2 és a Budapest-Belgrád vasútvonal leállítását gyakorlati eredményként kezelném, de mondok más példát. Egy olyan szabályozás, ami biztosítaná a vízpartok természetes létét, korántsem kivitelezhetetlen – politikai szándék kérdése. Amibe már bele is kezdtünk, az az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének elérése. A műanyagkezeléssel kapcsolatban, a kormány óriási késésben van, hogy azokat a vállalati szektorokat nem készítette fel az átállásra, amelyek egyszer használatos műanyagokkal dolgoznak, valamint a környezetvédelemben is, hogy ezeket a módokat nem tiltja kellő hatékonysággal. 

– Tett-e bármilyen elnöki vállalást, hogy az LMP-t elviszi „A” pontból „B” pontba vagy mindezt a fent említett ígéretekben lehet majd tetten érni?

– Elsőként is az LMP-t el kell vinni a választásokig, ehhez ellenzéki együttműködésben gondolkozunk, amihez minden ellenzéki szereplő részvételére szükség van – kivéve természetesen a szélsőséges Mi Hazánk formációt. Mindez azonban anélkül nem jön létre, ha nem tudunk egy közös és egységes programot megalkotni. Ezt minél hamarabb meg kell lépnünk. 

– Ha már felvetette az egységes fellépés szükségességét – Ön, Önök egyetértenek-e a Momentum által is megpendített kettős ellenzéki lista kidolgozásával?

– Ezzel a felvetéssel én személy szerint szimpatizálok, ugyanakkor az erről való döntést – részünkről – a jövő évben kell meghozni, amikor az LMP kongresszusa elé kerülhet, amint az ellenzéki pártoknak is önmagukban kell erről döntést hozni. Egyértelműen azt a konstrukciót kell kialakítani, ami a legtöbb szavazatot hozza. Ez egy technikai kérdés és jövőre kell eldőlnie.

– Ungár Péter a titkári posztot nyerte el – ez mit jelent a gyakorlatban? Hátrébb húzódna az aktív szerepléstől?

– Szó sincs róla. Ez egy olyan adminisztratív, operatív funkció, ami a pártélet, a párt belső szervezésének koordinálása, kapcsolattartás, belső kommunikáció. Parlamenti képviselő, aki a nyilvánosság előtti eddigi szerepét változatlanul megtartja.

– A Schmuck Erzsébettel közös társelnöki munkamegosztás miben nyilvánul meg, ha történt egyáltalán ilyen „leosztás”?

– Ezt természetesen megbeszéltük, a feladatokat elosztottuk. Azért is jó a társelnöki kettősség, mert így az előttünk álló feladatokat még jobban meg tudjuk osztani – ennek gyakorlata persze nyilván egy belső szervezési kérdés. Részemről a szándék olyan programok képviselete, akár a bérlakások, akár az ingyenes oktatás vagy a családtámogatási rendszer igazságosabb gyakorlata terén, amelyeket én szeretnék felvállalni markánsabban a jövőben.

– És beelőzték az MSZP-t.

-(...)

– Zárótémaként kérdezném arról a helyzetről, amit Ön is a legsürgetőbbnek ítélt a választást követő „székfoglalójában – s ez a Gödön kialakult helyzet mielőbbi rendezése. Ezt követően, felfüggesztette párttagságát az LMP-s alpolgármester, miután felfüggesztette  Balogh Sándor polgármester: mire jutottak azóta a helyi konfliktus rendezésében?   

– Természetesen egyeztettük ezt a kérdést, mivel éreztük, hogy sürgető a döntés meghozatala. Arra jutottunk, hogy abba az irányba vigyük el a gödi alpolgármesterünkkel való kapcsolatot, ami az elválás útja. Én azt gondolom, hogy nem lehet az ellenzéki szereplőknek Gödön káoszt kelteni, hiszen ez az egész ellenzéki együttműködésre visszavetül. A gödi példa egy optikai csalódás, de hiába van több tucatnyi sikeres településen, kerületben megvalósuló közös együttműködés, ha a gödi „balhé” eltereli a figyelmet. Ezt nem hagyhatjuk, ezeket a kérdéseket rövidre kell zárni. Véleményem szerint, Gödön egy teljesen új felállásra lenne szükség és újra kellene osztani a lapokat, ha nem lehet tartani azt a választási eredményt, ami ott született. 

– Az új leosztás alatt a testület feloszlatását érti?

– Onnantól kezdve, hogy több ellenzéki szereplő kilépett vagy felfüggesztette a párttagságát, ez már a helyi szerepelők felelőssége. Amennyiben nem tudják megoldani záros határidőn belül a konfliktust, nem zárom ki a testület feloszlatásának lehetőségét sem, mivel a választók nem erre a káoszra szavaztak.  

– Látva az említett konfliktust, amiről kideríthetetlen, hogy szimplán helyi probléma vagy a Momentum és a DK anyapártok rivalizálásának levetülése, de mindenképpen azt a veszélyt rejti magában, hogy a kisebb ellenzéki pártok megsínylik. Nem tart attól, hogy kiszolgáltatott áldozata lesz az LMP az ilyen jellegű, vezető szerepre törő bicepszméregetéseknek? 

– Én úgy vélem, hogy akkor kerülünk kiszolgáltatott helyzetbe, ha egymással rivalizálunk és egymás „bicepszét” méregetjük. Programot kell alkotni, víziót kell adni a választóknak, dolgozni kell – ez a legfontosabb feladatunk. A választók kérdéseket tesznek fel, amikre válaszokat kell tudnunk adni, hogy milyen országot kínálunk nekik az Orbán-rezsim leváltása, 2022  után. Ez a dolgunk.