„Egyszerűen gusztustalan. Orbán úr szégyen Európának”

HírKlikk 2023. június 13. 15:40 2023. jún. 13. 15:40

 „A keresztapa IV. rész – Az Egyesült Államok visszavág” – ezzel a címmel számolt be a Politico arról, hogy hogyan reagált David Pressman amerikai nagykövet Orbán Viktor Soros Györggyel kapcsolatos tweetjere. Magyarország Amerikához fűződő rossz kapcsolatában újabb fordulat következett be, amikor a két fél összeesküvés-elméletek felett csapott össze.

Az újabb villongást Orbán Viktor indította, aki arra a hírre, hogy Soros György fiának, Alexnek adja át alapítványát, azt tweetelte, hogy „Soros 2.0”, és ehhez a Keresztapa című gengszterfilmből mellékelte azt a képet, amelyen Don Corleone, a keresztapa megcsókolja a fiát és örökösét.

Orbán már évek óta folytat kampányt Soros ellen, bábjátékosnak minősíti az üzletembert, aki szerinte ellenőrzése alatt tartja a magyar ellenzéket, és összeesküvéseket sző Magyarország érdekei ellen – emlékeztet az amerikai Politico európai kiadása hozzátéve: mindez aggályokat ébreszt azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány összeesküvés-elméleteket és antiszemita narratívákat terjeszt. Felidézi a 2017-es hatalmas plakátkampányt („Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!”), valamint Orbán tavalyi választási győzelme után mondott beszédét, amelyben egyenesen azt mondta, hogy valójában „legyőzte a Soros-birodalom minden pénzét és összes szervezetét”.  

Orbán hétfői tweetjére éles, nyilvános rendreutasítást kapott az Egyesült Államoktól.

„A bizonyos közönség elérésére a politikában használt kódolt beszéd és összeesküvés-elméletek terjesztése olyan, mint a Keresztapa III. – használt: kiszámítható és zavart keltő” – írta David Pressman nagykövet, és egy alufóliával borított kalapot viselő nőt ábrázoló gif-et mellékelt a bejegyzéshez.

Orbán bejegyzése máshol is bírálatokat váltott ki. Michael Roth, a német parlament külügyi bizottságának elnöke (SDP) azt írta a Twitteren: „Egyszerűen gusztustalan. Orbán úr szégyen Európának”.   

Ennél is nyersebben fogalmazott Daniel Freund, az Európai Parlament német zöld képviselője, Orbán ismert bírálója: „Olvassák ezt el. És aztán mondják meg, ki a gengszter!” – írta.