Elmarad a tűzijáték, lesz pénz a Lánchídra

Föld S. Péter 2020. július 16. 11:41 2020. júl. 16. 11:41

A címbéli mondat mindkét fele igaz, bár elismerem, hogy a második fele becsapós, mondjuk így, lájkvadász. Mert bár tényleg van pénz a Lánchíd felújítására, különösen most, hogy felszabadult néhány milliárd forint, de nem biztos, hogy a kormány erre költi majd a megmaradt milliárdokat. Ami biztos: Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányülést követően bejelentette, hogy a járványveszély miatt, elmaradnak az augusztus 20-i ünnepi rendezvények, és tűzijáték sem lesz.

A kormány ezúttal helyesen döntött, amikor úgy ítélte meg, hogy augusztus 15-e után sem lát lehetőséget sok embert vonzó események biztonságos megrendezésére. Felszabadult tehát a pénz, jut a Lánchídra is amennyi kell – gondolhatnánk józan ésszel. Mert ezzel végre pont kerülhetne egy hónapok óta zajló méltatlan vita végére. Vagyis arra, hogy hozzájárul-e a kormány a Lánchíd felújításához, kipótolja-e a főváros által biztosított milliárdokat vagy sem? Ha innen nézzük, ez a vita teljesen fölösleges volt. Meg lehetett volna spórolni az egymásnak feszülést, a fölöslegesen gerjesztett indulatokat.

A Lánchíd ugyan területileg Budapesten van, de mint szimbólum, az egész országé, nem mellékesen, a világörökség része. Eddig is nagyon zsenánt volt az a kicsinyes, már-már büntető kommandónak beillő hercehurca, amely a felújítása körül zajlott.

Meg lehetett volna spórolni a vitákat, s helyettük normálisan, emberi hangon megbeszélni, hogy miként is lehetne együttműködni Budapest és Magyarország javára. Mert, tetszik, nem tetszik, sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország. Aki ezt nem látja, nem lát semmit. Hiába ekézi a miniszterelnök a szemüveges városvezetőt, aki szerinte még egy IKEA bútor összeszerelésével sem tudna megbirkózni és a disznóölésről is jobb, ha lemarad, mert csak láb alatt lenne.

Első lépésben tehát győzött a józan ész, nem lesz tűzijáték, és nem lesznek nagy tömegeket megmozgató rendezvények sem. A folytatás adott: le lehet ülni, megbeszélni közös dolgainkat. Például azt, hogy a kormány és a főváros holnap, vagy csak holnapután reggel kezdi el a Lánchíd egyre halaszthatatlanabbá váló felújítását.