Elmarad az osztálykirándulás, mert a tankerület nem ad rá pénzt

HírKlikk 2023. április 3. 16:30 2023. ápr. 3. 16:30

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium 11. évfolyamának szülői munkaközössége szerzett tudomást arról, hogy az iskolát fenntartó Dél-Budai Tankerületi Központ nem akarja kifizetni a gyerekeket kísérő tanárok ügyeleti díját, emiatt marad el a három napos két éjszakás osztálykirándulás.

A szülők felháborodtak azon, hogy a tankerület nem biztosít többletforrást az osztálykirándulásokon résztvevő tanárok költségeire, így az osztálykirándulások elmaradnak. A levél szerint a Nemzeti alaptantervnek és így a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban elfogatott pedagógiai programnak is része az erkölcsi nevelés, azon belül is az iskolai közösségi élet formálása. A szülők szerint a diákoknak ez a joguk sérül akkor, amikor nem tudnak elmenni kirándulni. A gyerekek pedig csalódottak, hogy a kirándulásokat pont az érettségi előtti utolsó tanévükben törlik el.

De előfordult az is, hogy más osztályokban a szülők akarták kifizetni a tanárok bérét, csak hogy ne maradjon el a kirándulás, de ezt az érintett tanár nem fogadta el – írja a Telex.

A Dél-Budai Tankerületi Központ vezetője, Hományi Tamás Márton a szülők megkeresésére levélben válaszolt, amiben azt írta, hogy minden iskolának jelezték, hogy idén nincs fedezet több napos osztálykirándulásokra és ezt az információt már szeptemberben közölték. Hetzl Andrea az intézmény igazgatója szintén ugyanekkor tájékoztatta a nevelőtestületet, és a több napos osztálykirándulások megszervezését nem javasolta. 

„A fentiek alapján értetlenül állok megkeresésük előtt” – fogalmazott válaszában Hományi Tamás Márton, majd hozzátette, hogy inkább egy-egy napos kirándulást javasol.

A kialakult helyzet miatt hétfőn reggel Orosz Anna, a Momentum helyi országgyűlési képviselője tüntetést szervezett a Dél-Budai Tankerület elé. Orosz Anna videóban mondta el, hogy nem egyedi esetről van szó, több tankerülethez tartozó iskolából is kaptak levelet arról, hogy veszélybe került a gyerekek osztálykirándulása.

Az iskola igazgatója felkereste a lapot a cikk megjelenése után, hogy elmondhassa, alternatív megoldásokon gondolkodnak, hogy mégis megtarthassák az osztálykirándulásokat. Kedden lesz egy tantestületi értekezlet a témában, ahol ennek részleteiről fognak egyeztetni.