Előválasztások: nem tartanak a „hekkerektől”

Somfai Péter 2024. április 5. 14:55 2024. ápr. 5. 14:55

Az ellenzék egy része már a 2019-es önkormányzati választások előtt élt az előválasztás eszközével. Volt, ahol olyan jelölt győzött az előválasztáson, aki később „élesben” is elnyerte a szavazók támogatását, másutt ez is kevés volt a győzelemhez. „Most kisebb az érdeklődés az előválasztások iránt, ami a pártok megosztottságára utal” – nyilatkozta lapunknak Magyar György, a Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke. 

Öt évvel ezelőtt civil szervezetek és a jelölteket indító és támogató pártok közösen segítették az együttműködő feleket és alkották meg a voksolás technikai feltételeit és folyamatát. A technikai lebonyolításért, a választás tisztaságáért, az átláthatóságért és a kommunikációs szabályok kidolgozásáért a dr. Magyar György vezette Civil Választási Bizottság (CVB) felelt. 

A szavazatok megszámlálását, a számlálók képzését, továbbá a sátraknál dolgozó csapatok összeállítását a Számoljuk Együtt Mozgalom biztosította, míg a helyszínen a szavazás feltételeiről a CVB gondoskodott. Most ismét felajánlották a segítségüket, elsősorban a fővárosi kerületek vezetésére esélyes jelöltek kiválasztásban tudnának közreműködni, azonban az idén bonyolultabbnak látszik a helyzet. 

Magyar György legutóbbi információi szerint a XII. és az V. kerületben már eldőlt, hogy a korábban már bevált módszer szerint megpróbálnak a helyi szervezetek egy-egy, a kerületben élő választók szerint a legalkalmasabbnak vélt jelöltet állítani a kormánypártok támogatottjaival szemben. A XIV. kerületben még nem született megállapodás erről. Budafok-Tétényben elsőként egy DK-s és egy momentumos jelölt mérettette meg magát, ott Perlai Zoltán nyert a momentumos Havasi Gábor ellen. 

A Belvárosban április 15-18. között lesz az előválasztás, ott Kovács Alex Gábor, a kerületi ellenzéki frakció vezetője az egyik jelölt, aki a Tiéd a Belváros Egyesület színeiben indul. A Momentum az eredeti tervek szerint Kerpel-Fronius Gábor jelenlegi főpolgármester-helyettest indította volna, aki végül visszalépett Juhász Péter javára. Juhász mögé a Kétfarkú Kutya Párt sorakozott fel, de kihátráltak, amint Donáth Annáék is bejelentették a támogatásukat.

A XII. kerületben Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke polgármesterjelöltként indul Hegyvidéken, a Momentum a korábbi rendőrkapitányt, Farkas Csabát indítja, az LMP jelöltje Kendernay János, a párt volt társelnöke. Egy civil is bejelentkezett a polgármesteri székért, Visi Piroska a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület színeiben áll rajthoz. 

Mennyi esély van arra, hogy az ellenzéki pártok előválasztását nem „hekkeli” meg a Fidesz? Magyar György szerint ezt nem lehet kizárni. Úgy látja, a jelenlegi belső válsággal terhelt időszakban a kormányoldalon kisebb gondjuk is nagyobb ennél. Igaz, ezekben a viszonylag kisebb kerületekben akár néhány „felbérelt szavazó” is eldöntheti az előválasztás eredményét, de ha mégis elszánja magát a beavatkozásra a másik oldal, valamilyen logisztikai rendszert, csapatot, szervezési kapacitást nekik is fel kell építeniük. Ettől a legnépesebb XI. vagy a III. kerületben biztosan nem kell tartani. „Túl nagy befektetésnek gondolom a remélhető eredmény ismeretében” – mondja a CVB elnöke. Hozzáteszi: amikor egy-egy kerületben két vagy három ellenzéki jelölt kéri a támogatást, a fideszesek sem tudhatják, kire érdemes már előzetesen „lőniük”. Úgy gondolja, a Fidesz majd akkor nyit „tüzet”, amikor már egyetlen jelöltet kell eltávolítania a saját emberének az útjából. 

A CVB elnöke szerint az előválasztások tisztaságát csupán a szabályok betartása tudja garantálni. Minden kerületi lakos csak egyszer adhatja le a voksát, és erre az online térben is ügyelnek. „A CVB szerepe a tisztesség és a kontroll. Olyanok vagyunk, mint a játékvezető a futballmeccsen. Ám ahol a játékosok jelölik ki a bírót, ott már a szabályok is változhatnak” – mondja dr. Magyar György.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom