EU-s óriásbüntetések végszámlája: túl az 500 milliárdon

HírKlikk 2019. november 12. 13:50 2019. nov. 12. 13:50

„Minden magyar állampolgár több mint 50.000 forinttal száll be az EU-s büntetésbe, amit a kormányzati korrupció miatt szabtak ki az országra” – ez a legfrissebb, az unió dokumentumaiból kinyerhető adat. Jávor Benedek volt párbeszédes európai parlamenti képviselő legfrissebb blogjából megtudhatjuk, hogy „mindent összevéve a legrosszabb forgatókönyvnek feltételezett 500 milliárd forintnál is nagyobb lehet az a pénzügyi korrekció, büntetés, amelyet a Bizottság kiszabott. Ennyibe kerül Magyarországnak Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és más Fidesz-közeli oligarchák korrupciója”.

Az EB által a Bizottság költségvetési mentesítési eljárásnak keretében az EP költségvetési ellenőrző bizottsága számára összeállított közel 100 oldalas dokumentumból az is világossá válik, hogy Magyarországon régiós összehasonlításban is tragikus a helyzet. A 2014-2020-as forrásoknál a tavalyi büntetést maga után vonó 30 operatív program mintegy negyedéért volt felelős, a maradékon 14 ország osztozott. A kormány pedig gigabüntetést vállalt be annak érdekében, hogy a felfüggesztett uniós kifizetések újra meginduljanak, és az ország hozzájusson az EU-s támogatásokhoz

560 milliárd átalányban

Mind a 7 tematikus operatív program esetében rendszerszintű, a közbeszerzéseket érintő szabálytalanságokat tárt fel a Bizottság, amely olyan sok korrupt projektet talált, hogy az egyesével, projekt alapon kiszabott büntetések helyett az összes operatív programra alkalmazott 10 százalékos általánybüntetést javasolta. Ezt a magyar kormány visszautasíthatta volna, vállalva, hogy egyesével bebizonyítja a kérdéses projektekről, hogy azoknál szabályosan jártak el, és nem volt tetten érhető korrupció. Ám valamiért nem tette. Az érintett programok és kereteik:

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP): 2.718,5 milliárd forint
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP): 1.157 milliárd forint
Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP): 269,3 milliárd forint
Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP): 884,9 milliárd forint
Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP): 1.117,8 milliárd forint
Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP): 1.034,2 milliárd forint
Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP): 298,5 milliárd forint.

Bukhatjuk a maradék összegek lehívását is

Összességében 7480,2 milliárd forintról van szó. Az uniós pénzek lehívásánál – részben a Lázár János által korábban erőltetett korai lehívások miatt – már nagyjából 75 százaléknál jár az odaítélt és leszerződött támogatások aránya, a büntetést pedig erre az összegre szabták ki.
A kormányzat közben csendben, a nyilvánosság elkerülésével végrehajtotta az uniós pénzfelhasználási rendszer korrekcióit, amelyeket az Európai Bizottság előírt. Az EB így azt reméli, hogy a maradék 25 százaléknyi pénznél nem következnek be azok a közbeszerzési anomáliák, amelyek miatt a mostani büntetést kiszabták. 

Így nagyjából 5600 milliárd forint az a tétel, amire a 10 százalékos általánybüntetést számolják, ami önmagában 560 milliárd forintot tesz ki. 

És íme a ráadás: külön büntetések

Csakhogy ehhez hozzájön még néhány különösen korrupt operatív program külön büntetése. 
A Mészáros Lőrinc által letarolt, a KEHOP (Környezet és Energiahatékonyság OP) alá tartozó 420 milliárdos víziközmű tenderek esetében 25 százalékos korrekciót javasolnak a már leszerződött, mintegy 260 milliárdos szerződésállományra, ami további 60 milliárd forintnyi büntetést jelent. 
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) esetében alkalmazott kiegészítő 10 százalékos általánybüntetésnek a leszerződött összegtől függő 60-80 milliárdos összegét is. 

További lehívásokat is bukhatunk

Így összességében 700 milliárdnyi büntetés áll össze, amiből még ha le is vonjuk a pályázati önrészt, amit amúgy is magyar költségvetési/önkormányzati forrásból kellett volna biztosítani, a tényleges büntetés akkor is 5-600 milliárd között lehet. Ez pedig az a nagyságrend (5-6%), amennyivel a kormány –  a várható büntetésekre készülve – „túlfoglalta” az uniós forrásokat, amennyivel több pályázatot fogadott be, mint amennyit Brüsszel ténylegesen finanszíroz. 
Azaz a későbbi esetleges büntetések már nem csupán abban a formában jelentenek veszteséget, hogy nem kapunk a megvalósított projektekhez uniós támogatást (mint például Tiborcz István közvilágítási ámokfutásainál), és magyar költségvetési forrásból kell finanszírozni őket, de veszélyeztetik a Magyarország rendelkezésére álló keretösszeg 100 százalékának lehívását is, azaz tényleges, elérhető EU-s források elvesztését jelentheti.

Polt Péter hallgat...

Polt Péternek kellene a közérdeket képviselnie a korrupció elleni fellépés során. Ha ő nincs, az ügyészség már sokkal korábban tetten éri az intézményesült állami korrupciót, fellép ellene, visszaszorítja, és megússzuk a 2014-2020 közötti magyar uniós pénzek több mint 5 százalékára, az ország éves költségvetésének 2,5 százalékára rúgó gigabüntetést – szögezi le Jávor Benedek a blogjában.

Forrás: Hírklikk