Évértékelő előtt, Orbán után

Föld S. Péter 2020. február 16. 06:40 2020. feb. 16. 06:40

Most, hogy néhány óra múlva Orbán Viktor újabb évértékelővel örvendezteti meg a népét, el kell mondani, hogy a miniszterelnök és kormánya az elmúlt tíz évben mindent elkövetett, hogy népszerűtlenné váljon. Nem csak a lózungok szintjén, mert hazugságokkal ugyan teli volt a padlás, ám amit Orbánék Magyarországgal tettek, annak a töredékébe is belebukott volna már mindenki – rajtuk kívül.

Nem sorolom, mert elmondtuk már ezerszer, hogyan bontották le a jogállamot, tették tönkre az egészségügyet, küldték padlóra az oktatást. Tudjuk, hogy mennyit loptak ezek a derék urak, miként lettek milliárdosok.

Mindent tudunk. Ha nem is mindenki, de mind többen tudnak róluk egyre többet. És mégis: a Fidesz még mindig tartja magát. Minek kellene történnie, hogy megrepedjen a fal és összedőljön az egész avítt, korszerűtlen, hazugságokra épült, kártékony építmény?

A közmédia, valamint a Habony-Mészáros Művek által vezérelt sajtó már jó ideje megkíméli az olvasókat a rossz hírektől. Ám ha mindenki tudna róla, hogy Orbán és társai gazemberek, akkor sem biztos, hogy történne valami. Józsi bácsi Dunarettentőn megszívná az orrát a kocsmában, és kérne még egy fröccsöt. Legföljebb annyit jegyezne meg, hogy a politika csúnya dolog, a politikusok pedig mindig loptak. Mari néni Békésborzadály-Alsón kicsit csóválná a fejét, de aztán tovább etetné a tyúkokat, mert olyan nincs, hogy a jószág ne kapjon időben enni. 

Ez az ország mindenhez hozzászokott. 2006-ban még be lehetett hülyíteni néhány ezer hülyét, hogy verjék szét és gyújtsák fel fél Budapestet, csak azért, mert az akkori miniszterelnök bevallotta, hogy hazudtak az embereknek.

Ha most egy Orbán-beszédet szivárogtatna ki valaki ehhez hasonló, vagy még ennél is meredekebb szöveggel, az emberek csak a vállukat vonogatnák. Mindenki tudja, hogy hazudnak, mondanák egymásnak az emberek, nincs ebben semmi új.

Egyszer persze Orbán és a Fidesz hatalma is véget ér. Semmi sem végtelen, csak az idő.