Farkasházy Tivadar: Sulyok Tamás még mindig adós a válasszal

HírKlikk 2024. április 4. 07:50 2024. ápr. 4. 07:50

Elvárható, hogy Sulyok Tamás – aki természetesen nem felelhet apja tetteiért –, ne hallgasson és legalább néhány mondattal magyarázza meg, mit és miért mondott az apjáról. Hitelét vesztette az az ember, aki a következő öt évben nemzeti ünnepeinken ilyen teherrel a vállán mond majd beszédeket. Így gondolja Farkasházy Tivadar és fia, Benedek, akikkel az államelnök apjával kapcsolatos ügyről beszélgetett a KlikkTV Tíz című műsorában Bolgár György. 

Az ismert humorista és fia lapjukban, a Hócipőben terjedelmes cikkben írtak saját kutatásaikról és újabb, fontos adalékokkal szolgáltak a Sulyok-ügyhöz. A cikk szerzőit az indította a tanulmány megírására, hogy elkeserítőnek találták, hogy miután a Sulyok-ügy nyilvánosságra került, a magyar média ugyan bizonyos mértékben beszámolt arról – majd az ügy elaludt.

Farkasházyék többek között Gergely Anna történész kutatásaira támaszkodtak, aki mintegy 30 éve dolgozza fel a Holokauszt Fejér megyei történetét. Mint kiderült, Székesfehérvár 1944 áprilisában kinevezett új polgármesterének első tettei között szerepelt, hogy elfogadja az államfő apja, Sulyok László kérelmeit, amelyeket a Magyar Nemzetiszocialista Párt nevében nyújtott be. Azokban zsidók lakásainak kiutalását, valamint zsidók elkobzott lakberendezéseinek kiutalását kérte pártjuknak. Az ilyen jellegű, a „zsidóvagyon” tárgyainak kiutalására vonatkozó rengeteg kérelemről a megyei levéltárban sorakozó ládák sora tanúskodik. Valamint arról, hogy amikor a város zsidó polgárait végighajtották az utcán, hogy gyűjtőhelyükre vigyék őket, részvéttel nem találkoztak. Jellemző volt, hogy amikor egy Sellyei nevű csendőrtiszt azt javasolta a polgármesternek, ne vigyék el a zsidó orvosokat és gyógyszerészeket, mert nem tudják őket pótolni, a polgármester azzal válaszolt: „nincs pótolhatatlan zsidó”.

Egyébként a város akkori egyetlen napilapját, amelyben az id. Sulyok által jegyzett hírhedt cikk megjelent, röviddel azelőtt vette át a szélsőjobb. Budapestről küldött főszerkesztő lett a nemzeti szocialista orgánum vezetője. Az ügy mögött Toldi Árpád csendőrezredes, a megye főispánja állt, aki jó viszonyt ápolt Baky László belügyi államtitkárral, a deportálások egyik kezdeményezőjével és irányítójával. Toldi 1944 őszétől a zsidó ügyek kormánybiztosa lett, majd annak a vonatnak volt a parancsnoka, amely zsidóktól elrabolt értéktárgyakat vitt, 1650 ládában. Ezüstöt, aranyat, műkincseket próbáltak a kiszökő nyilasok Svájcba juttatni, hogy azután ott eladhassák. Zircnél viszont a vonat nem jutott tovább, ott Toldi átrakatta az aranyat egy teherautóba s azzal próbált tovább szökni, Ausztriában azonban a francia csapatok elfogták és többszöri kérelemre sem adták ki Magyarországnak. További sorsa ismeretlen, az Idegenlégióban vagy egy észak-afrikai francia gyarmaton kaphatott menedéket.

Farkasházy szerint elvárható, hogy Sulyok – aki természetesen nem felelhet apja tetteiért – ne hallgasson és legalább néhány mondattal álljon a nyilvánosság elé. Hitelét vesztette az az ember, aki a következő öt évben nemzeti ünnepeinken és másutt mond majd beszédeket – ilyen teherrel a vállán.

A kérdésre, milyen reagálás várható az ügyben a kormánypárttól, Farkasházyék válasza: a kommunikációs gépezet először azt mondatta Sulyokkal, „nem tudja elképzelni”, miszerint azt az (antiszemita) cikket apja írta volna. Egyelőre csak az ügyet kirobbantó történész, Karsai László lejáratására történnek kísérletek. Ez pedig nem véletlen – mondják a Hócipő szerkesztői. Amint a pedofil ügy is megmutatta, a Fidesz kommunikációja a saját tábornak szól és csak akkor lépnek, amikor az átüti a hívek ingerküszöbét is. Ez várható a Sulyok-ügyben is, ha a Fidesz óriási médiafölénye ellenére így alakulnának a dolgok.

A  KlikkTV Tíz című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom